Bez práce je nejvíce Američanů za poslední čtvrtstoletí

Washington - Americké podniky pokračovaly v červnu v propouštění a míra nezaměstnanosti stoupla na 9,5 procenta, což byl nejvyšší údaj od srpna 1983. V květnu míra nezaměstnanosti činila 9,4 procenta. Zaměstnavatelé v červnu zrušili 467 tisíc pracovních míst, tedy mnohem více, než se čekalo. Nejvíce poklesl počet zaměstnanců ve službách, na druhé straně jediným odvětvím, kde se počet zrušených míst snížil, je průmysl zpracovatelský. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Americký prezident Barack Obama dnes v rozhovoru pro agenturu AP řekl, že mu nárůst počtu lidí bez práce dělá „velké starosti“. Dodal, že jeho vládě
se již podařilo stabilizovat trh s bydlením a finanční trhy, ale ještě jí
zbývá mnoho práce při vytváření pracovních míst. Obama rovněž předpokládá, že během několika měsíců míra nezaměstnanosti přeskočí 10 procent.

Politolog Oldřich Bureš pro ČT24:

„Nezaměstnanost na 10 procentech je něco bezprecedentního, protože většina Američanů žije podle životního stylu 'postarej se sám o sebe', neočekává se tak jako v Evropě, včetně ČR, že jim stát něco dá.“

Nezaměstnanost na rekordech v USA i v eurozóně (zdroj: ČT24)


Zpráva je podle analytiků potvrzením, že trh práce v USA i nadále sužuje ekonomická recese. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zrušení pouze 363 tisíc pracovních míst. U míry nezaměstnanosti však předpokládali zvýšení až na 9,6 procenta.

Pracovní místa v červnu zanikala ve všech sektorech. Nejvýraznější byl pokles ve službách, kde zaniklo 244 tisíc pracovních míst. Ve zpracovatelském sektoru se jako v jediném odvětví počet zrušených pracovních míst snížil, a to na 136 tisíc z květnových 156 tisíc.

Statistiky v dubnu a květnu přeháněly 

Dnešní zpráva ministerstva také ukázala, že v dubnu a květnu bylo zrušeno o 8 000 pracovních míst méně, než statistika původně uváděla. V květnu se počet pracovních míst snížil o 322 tisíc a v dubnu o 519 tisíc. Pokud by se do statistiky o nezaměstnanosti zahrnuli i propuštění lidé, kteří již přestali hledat novou práci nebo si našli pouze brigádu, míra nezaměstnanosti by se vyšplhala až na 16,5 procenta. To by byl nejvyšší údaj od roku 1994.

Údaje ukazují, že přestože recese začíná vykazovat známky zmírnění, firmy
stále přísně kontrolují své náklady a nemají zájem přijímat nové zaměstnance, dokud nebude jisté, že ekonomika má silné základy. Velká část ekonomů stále odhaduje, že nezaměstnanost se v letošním roce vyšplhá nad deset procent a bude pokračovat v růstu i v příštím roce.

Politolog Oldřich Bureš
Zdroj: ČT24