Lesům ČR stoupl zisk o 62 procent

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky loni zvýšil svůj čistý zisk o 62 procent na 461 milionů korun z 284 milionů korun v roce 2007. Podle mluvčího LČR Michala Kačeny firma dosáhla růstu zisku zejména úsporami nákladů a vyšším výnosem z prodeje dlouhodobého majetku a materiálu. Lesům ČR patří asi polovina tuzemských lesů. Zisk firma zvýšila přesto, že těžba dřeva ve státních lesích loni meziročně klesla o sedm procent na 8,25 milionu metrů krychlových.

Celkové výnosy podniku loni klesly o desetinu na 10,9 miliardy korun, všeobecně se však očekávalo jen něco přes osm miliard. Vliv na pokles tržeb měl i menší objem prodaného dříví. Na straně nákladů měl podnik nižší výdaje se zpracováním kalamitního dříví. Tyto náklady byly v roce 2007 výrazně vyšší kvůli následkům orkánu Kyrill.

Pro letošní rok ovšem Lesy ČR už počítají se zhruba polovičním ziskem. Podle generálního ředitele firmy Svatopluka Sýkory za to může ekonomická krize, která omezila odbyt a snížila ceny dřeva. „Dopadla již počátkem roku 2008, kdy tuzemský trh se dřevem negativně ovlivnila hypoteční krize v USA. Trh se najednou zcela zastavil, cena začala padat dolů,“ uvedl již dříve.

Lesní správa Nové Hrady uzavřela tamní lesy
Zdroj: ČT24