Kalifornii hrozí bankrot, nastupuje na ozdravnou kúru

Sacramento - Osmá největší ekonomika světa a nejlidnatější země Spojených států stojí na pokraji bankrotu. Senátoři nestihli schválit rozpočet, který by snížil obří státní deficit. Kalifornii tak hrozí, že již na konci července se ocitne naprosto bez hotovosti, nebude na platy státních úředníků ani na důchody. Do boje se proto vložil guvernér Arnold Schwarzenegger a nařídil státní kase drastickou ozdravnou kúru.

Sedmatřicetimilionová Kalifornie má problémy s rozpočtem pravidelně. Letošní krize ji ale stáhla hlouběji než kdykoli předtím. Kalifornii tíží dluh ve výši 25 miliard dolarů. Pokud nepřijde radikální řez, do konce července bude státní kasa prázdná.

„Každý by si měl uvědomit zásadní fakt: Dochází nám hotovost. Není jiné cesty, než začít radikálně šetřit, jen tak se dostaneme zpátky do formy,“ říká Schwarzenegger. K vyváznutí z dluhové pasti by mělo Kalifornii pomoci zvýšení daní a výdajové škrty. Kromě pozastavení některých investičních projektů nechá Kalifornie rovněž 20 tisíc svých úředníků po dobu jednoho roku tři dny doma na neplaceném volnu.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Klíčové teď pro Kalifornii je, aby senátoři konečně schválili rozpočet. Aby je k tomu přiměl co nejdříve, přispěchal Schwarzenegger s vlastní tvrdou metodou. „Dokud nebude rozpočet na stole, nepodepíšu jediný zákon. Je neomluvitelné, aby senátoři uprostřed rozpočtové krize debatovali o tom, zda kravám zkracovat ocasy,“ zdůraznil guvernér.

I přes nedávné zprávy o končící krizi má problémy s rozpočtem osmačtyřicet z padesáti států USA. Kromě rozpočtu je tíží také vysoká nezaměstnanost. V Kalifornii již dokonce přesáhla deset procent, v květnu bylo bez práce 11,5 procenta obyvatel.

Kalifornie stála u zrodu hypoteční krize, bylo v ní zabaveno nejvíce nemovitostí zatížených nesplácenými hypotékami ze všech států unie. Mnoho z jejích největších bank, mezi nimi například IndyMac, skončilo v rukou federální vlády. Krize tvrdě dolehla také na kalifornský průmysl.