Světovému obchodu podle WTO chybí finance

Ženeva - Exportéři ve světě mají potíže zajistit si úvěry, které potřebují na převoz zboží. Finanční situace světového obchodu tak zůstává kvůli finanční krizi napjatá, varoval dnes ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy. Řekl to před koordinační schůzkou WTO pro rozvojové země, která se koná na začátku příštího týdne. Na setkání se bude jednat o možnostech, jak posílit tok zboží z chudších ekonomik.

„Neoficiální údaje ukazují, že situace na světovém trhu zůstává napjatá,“ uvedl Lamy ve zprávě. V obchodě roste objem úvěrů, které nejsou splacené včas, a problémem jsou i vysoké náklady půjček.

Světové finance se za úvěrové krize podařilo stabilizovat díky intervencím centrálních bank a vlád Brazílie, Indie a Číny. V ostatních oblastech světa se ale situace nezlepšila, varuje Lamy před schůzkou, které se zúčastní i Světová banka a Mezinárodní měnový fond.

Africká rozvojová banka uvádí, že od ledna letošního roku klesly obchodní úvěry na polovinu. V Asii pomáhá obchodníky podporovat Asijská rozvojová banka a pomoc potřebuje i Latinská Amerika. K novým obchodním úvěrům nemá podle Lamyho přístup také několik zemí ve východní Evropě.