Měnový fond změní výhled HDP, tentokráte vzhůru

Bělehrad - Mezinárodní měnový fond zřejmě reviduje svůj výhled vývoje globální ekonomiky směrem vzhůru, protože pokles produkce začal zpomalovat a kondice finančních trhů se zlepšila. Uvedl to v dnešním rozhovoru náměstek výkonného ředitele MMF Murilo Portugal. V dubnu MMF uvedl, že očekává v letošním roce pokles globální ekonomiky o 1,3 procenta, což je nejhorší výkon od konce války.

„Stav světové ekonomiky je nyní o něco lepší než v dubnu, kdy vyšel náš světový ekonomický výhled,“ uvedl Portugal. Některé indikátory se podle něj začínají zlepšovat, stejně jako situace na trzích a globální finanční kondice.

V Evropě bude zlepšení slabší 

Výhled na letošní rok je však stále smíšený a v Evropě bude zlepšení zřejmě slabší. Údaje o ekonomickém růstu v Evropě byly v prvním čtvrtletí slabší, než fond čekal. V některých evropských zemích tak bude zřejmě MMF muset podle Portugala revidovat odhad vývoje ekonomiky směrem dolů.

Portugal uvedl, že MMF půjčila od poloviny roku 2008 již 157 miliard dolarů (2,9 bilionu korun). To je desetinásobek ve srovnání s rokem 2007. V době finanční krize v Asii v letech 1998 až 1999 MMF půjčil 86 miliard dolarů.

Dalšími pány na holení u MMF Turecko a Bosna 

MMF nyní jedná o pomoci s Tureckem a Bosnou. Vývoj jednání s Tureckem Portugal nekomentoval, k vývoji s Bosnou však uvedl, že má dobrá zprávy. Fond by měl jednat o poskytnutí 1,2 miliardy eur (31 miliard korun) Bosně 8.července.