Krizový fond USA má vykoupit toxická aktiva za 20 miliard dolarů

Washington - Ministerstvo financí USA údajně plánuje zřídit investiční fond, který by odkupoval toxické cenné papíry. Krizový fond by měl mít k dispozici ze soukromých i státních zdrojů 20 miliard dolarů (v přepočtu 368,8 miliardy korun). Ministerstvo plánuje vybrat devět soukromých fondů, z nichž každý poskytne do nového programu PPIP (Public-Private Investment Program) 1,1 miliardy dolarů (přes 20 miliard korun). Druhou polovinu potřebných prostředků dodá ministerstvo z peněz daňových poplatníků.

PPIP je důležitou součástí úsilí vlády prezidenta Baracka Obamy podpořit křehký bankovní sektor a vyčistit rozvahy bank od toxického majetku, který jim způsobil obrovské ztráty, přinutil banky omezit poskytování úvěrů a nahlodal důvěru ve finanční systém. Předběžný plán nastínil ministr financí Timothy Geithner již v únoru, tehdy se však nesetkal s příliš pozitivní odezvou na trhu.

Detaily plánu oznámil Geithner v březnu a jeho součástí byl i úmysl odkoupit cenné papíry a úvěry za pomoci veřejných a soukromých peněz v objemu až jednoho bilionu dolarů. Od té doby se však očekávání celkového objemu odkupu majetku snížilo, protože banky zjistily, že se jim daří získat soukromý kapitál na majetkových a dluhových trzích i bez prodeje nelikvidních cenných papírů.

Velikost plánu byla údajně snížena kvůli nedostatku zájmu o prodej ze strany bank a finančních firem a obezřetnosti případných soukromých investorů. Ti se obávají hlavně případných dodatečných regulací od vlády. Bankám pomohlo nedávné oživení finančních a bankovních akcií, které posílilo jejich rozvahy a snížilo potřebu prodat toxický majetek za nízké ceny.