Ministerstvo pomůže firmám s dotacemi z Bruselu

Ostrava - Ministerstvo průmyslu a obchodu vytvoří ve spolupráci s průmyslovými podniky zvláštní expertní skupinu, která českému průmyslu pomůže snáze proplout současnou krizí. Vyplynulo to z dnešní schůzky místopředsedy sněmovního hospodářského výboru a bývalého ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana se zástupci velkých hutnických a strojírenských firem ze severní Moravy.

Nově vytvořená skupina odborníků by se měla starat především o to, aby do České republiky, potažmo do Moravskoslezského kraje plynulo co nejvíce dotací z evropských fondů a aby peníze z nich byly co nejefektivněji využity s ohledem na současnou složitou hospodářskou situaci.

Státní peníze pro ArcelorMittal

Vstup Jany Dronské (zdroj: ČT24)

V této souvislosti přišla na program také problematika případné vládní pomoci některým nejvíce zasaženým firmám z hutnictví a strojírenství. Peněz ze státní kasy se dožaduje především ostravský ocelářský obr ArcelorMittal. Z vládních dotací by chtěla společnost, v níž stát drží zhruba jedenáctiprocentní podíl, financovat platy zhruba pěti stovek zaměstnanců, které podnik kvůli poklesu výroby dlouhodobě nechává doma. Firma přitom argumentuje tím, že pomoc od státu zabrání velkému propouštění.

Vládní injekci ArcelorMittalu dnes Urban nevyloučil. Případná pomoc by však podle něj musela být poskytnuta systémově na základě zvláštního, pro tento účel přijetého zákona.

Na české průmyslové podniky dolehla celosvětová krize velmi tvrdě. Od konce loňského roku se průmyslová výroba v Česku propadá každý měsíc zhruba o pětinu. Podle dnešních vyjádření zástupců nejsilnějších severomoravských firem zatím nejsou ve vzduchu cítit žádné známky oživení.

Průmyslová výroba
Zdroj: ČT24