Jen letos „položila“ krize 52 amerických bank

Washington - Dalších sedm amerických bank končí. Jejich existenci dnes definitivně zpečetil Federální úřad pro pojištění vkladů. Od začátku letošního roku už tak finanční krizi ve Spojených státech padlo za oběť 52 finančních ústavů. To je dvakrát víc než za celý loňský rok. Vlna bankrotů podle odborníků stále nekončí. Na řadě jsou nyní hlavně menší banky.

Mezi ty se počítá zmíněných sedm ústavů, které podle dnešního rozhodnutí zavírají dveře. Šest z nich působilo ve státě Illinois, jedna v Chicagu. Jejich likvidace přijde USA na 314 milionů dolarů, tedy asi 5,8 miliardy korun. Šest bank v Illinois kontrolovala jedna rodina. Všechny tak měly stejný podnikatelský model. „Ten vystavil nebezpečí všechny zmiňované finanční domy,“ uvedl úřad.

„Banky byly orientovány poměrně jednostranně, především do stavebnictví, které má v současné době v Americe obrovské problémy. A také investovaly do strukturovaných dluhopisů, jejichž hodnota výrazně poklesla,“ vysvětluje analytik Marek Hatlapatka.

Krachy amerických bank (zdroj: ČT24)

Malé banky mizí, trh se spojuje

Všech sedm ústavů včetně závazků převzala konkurence. A právě to je stále častější. Dříve rozdrobený americký bankovní trh tak čím dál víc ovládají velcí hráči. „Ve Spojených státech v posledních letech vznikla spousta malých bank, které například financovaly pouze konkrétní developerský projekt. A je samozřejmé, že v současných ekonomických podmínkách mají tyto banky problémy,“ dodává Hatlapatka.

Federální úřad pojištění vkladů letos zavřel už dvaapadesát ústavů. Podle ekonomů v tom bude pokračovat. Dotkne se to opět hlavně menších bank. Velké jsou totiž pod bedlivým dohledem a ty, které měly problémy, je buď vyřešily, nebo už z trhu zmizely.

Vydáno pod