Světová banka řešila krizi, teď potřebuje peníze

Santiago de Chile - Za poslední rok se Světová banka pořádně zapotila. Vinou celosvětové krize projevil zájem o její výhodné půjčky daleko větší počet zemí než v předchozích letech. Do konce června poskytla úvěry v objemu rekordních 59 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 54 procent. Prezident banky Robert Zoellick proto dnes varoval, že bude-li krize nadále pokračovat, bude světová banka potřebovat získat další peníze.

„Na začátku krize jsme měli silnou kapitálovou základnu, takže jsem byli schopni bezpečně a rychle rozšiřovat poskytování úvěrů,“ uvedl Zoellick, který je na návštěvě v Chile. „Očekávám, že v příštím roce bude poptávka nejméně tak velká. Pokud bude pokračovat úvěrování tímto tempem, budeme se muset poohlédnout, stejně jako některé regionální rozvojové banky, po dalších možnostech zvýšení finančních zdrojů,“ dodal.

Peníze poskytnou velké státy

Jednou z možností, jak získat další zdroje, zvláště pro nejchudší země, by bylo svolání zasedání 40 velkých dárcovských zemí s žádostí, aby doplnily fond pro nejchudší země IDA. Ten poskytuje levné půjčky a dotace nejchudším zemím světa. S ratingem AAA by se SB mohla rovněž pokusit získat peníze na úvěrových trzích.

Zoellick také uvedl, že krize stále ještě není zažehnána. Světovým finančním trhům se sice podařilo zastavit pád a jsou vidět první signály oživení, ale světová ekonomika stále čelí množství nejistot. Mezi rizika zařadil rostoucí nezaměstnanost či ochranářství.

Vydáno pod