Tiskárny zastavily tisk katalogů Quelle

Fürth (Německo) - Situace německého zásilkového obchodu Quelle, jehož mateřská společnost Arcandor před nedávnem zkrachovala, se znovu vyostřuje. Tiskárny, které pro Quelle tisknou jeho katalog na sezonu podzim/zima, na něm zastavily práce z obavy, že nedostanou od Quelle zaplaceno. Katalog měl přitom Quelle pomoci překonat finanční potíže.

Katalog Quelle produkují tiskárny Schlott-Gruppe a Prinovis. Do výroby je zapojena také společnost Print.Forum. Tiskárna Schlott své stroje zastavila již ve středu. Podnik tvrdí, že mu Quelle neposkytlo žádné záruky, že za vytištěné katalogy dostane zaplaceno.

Prinovis je ovšem připraven výrobu katalogů obnovit v případě, že se subdodavatelé vzdají výhrady vlastnictví. „Máme zájem pomoci našemu dlouholetému zákazníkovi,“ uvedl k situaci kolem Quelle jeden z mluvčích Prinovisu.

Tiskárny přerušily práce na katalogu Quelle i přesto, že německá vláda tento týden schválila zásilkovému obchodu úvěr ve výši 50 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun). „Jakmile budeme mít přístup k účtům, bude v našem nejlepším zájmu pohledávky uhradit,“ řekl k tomu dnes mluvčí Quelle Manfred Gawlas.

Quelle působí i v České republice, kde patří mezi největší prodejce textilu. Majitelem firmy je společnost Arcandor, která požádala o ochranu před věřiteli 9. června poté, co vláda odmítla podniku poskytnout záchranný úvěr. Arcandor se již řadu let potýká s příliš velkým rozsahem aktivit a klesající spotřebitelskou poptávkou.

Vydáno pod