Brusel chce diktovat platy manažerů

Brusel - Evropská komise zvažuje, že na podzim navrhne závazná pravidla pro odměňování vrcholných manažerů. V poslední době vyvolaly pobouření především vysoké odměny řídících pracovníků některých finančních ústavů, které musely před bankrotem zachránit až peníze daňových poplatníků. V Evropské unii ovšem dosud žádná "celounijní" pravidla pro vyplácení prémií neexistovala. Komise zvažuje, že by pravidla zahrnula do novely směrnice o kapitálové přiměřenosti. Tu již schválily členské státy i Evropský parlament, ale platit by měla začít až v roce 2011.

Při tvrdých vyjednáváních si europoslanci vymohli, že směrnice bude novelizována ještě předtím, než začne platit. Otázkou také zůstává, jak se s případnými omezeními pro vrcholné manažery smíří jednotlivé země. Unie je v tomto případě rozdělena na dva tradiční tábory, jeden vedou Britové se svým liberálním přístupem a druhý Němci s Francouzi, kteří mnohdy upřednostňují větší regulaci.

Osud případného návrhu tak zatím není možné odhadnout. Lze však očekávat, že legislativa by mohla kopírovat nedávná komisní doporučení, která se týkala právě odměn. Evropská komise mimo jiné doporučila, aby zaměstnanci museli bankám vrátit odměny v okamžiku, pokud jejich pracovní výkon nedosahuje očekávaných výsledků. Odměňování musí podle výkonného orgánu unie také záviset na hospodářských výsledcích společnosti.

Eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy:

„Naše sdělení je velmi jasné: odměny manažerů musejí jasně souviset s výkonem a nebýt odměnou za neúspěch.“


Součástí doporučení komise jsou i pravidla pro odstupné a odměny při odchodu ze zaměstnání. Ty by banky nemohly udělovat v případě, že zaměstnanec nemá dobrý individuální výkon, nebo když je firma ve ztrátě. Doporučení také mají vyvážit vyplácení běžného platu a prémií. Prémie by podniky měly vyplácet jen na základě měřitelných kritérií pracovního výkonu zaměstnance.