Čína Opel nevzdává

Frankfurt nad Mohanem - Čínská automobilka Beijing Automotive Industry Corp (BAIC) předložila nabídku na koupi podílu v německém koncernu Opel z americké skupiny General Motors. Nabídka představuje konkurenci pro kanadskou firmu Magna, která má podle předběžné dohody v Opelu získat většinu v konsorciu s ruskou bankou Sberbank. Očekává se, že vítěze čeká důkladné prověřování Evropskou komisí kvůli možnému dopadu na trh. Současná nabídka čínské firmy je prý zatím informativní a nezávazná. Závaznou nabídku chce BAIC připravit do poloviny měsíce.

Výrobce automobilových součástek Magna, podporovaný ruskými partnery, je v převzetí Opelu hlavním kandidátem. Informované zdroje ve čtvrtek uvedly, že vedení kanadské společnosti chce schválit podnikatelský plán pro Opel příští úterý.

Dalším uchazečem o Opel je belgická holdingová společnost RHJ International. Ve středu ale oznámila celoroční ztrátu a analytici pochybují, zda bude mít dost hotovosti v konkurenci s rivaly. Zájem v minulosti projevila také italská automobilka Fiat.

Opel směřuje do rukou Rusů 

Ruská banka Sberbank má podle předběžné dohody o převzetí Opelu získat ve firmě 35 procent a její partner v konsorciu Magna by obdržel 20 procent. Konsorcium by tak v automobilce mělo majoritu. Dosavadní mateřská společnost Opelu General Motors si má ponechat 35 procent. Zbývajících deset procent má připadnout zaměstnancům.

Dnes je konečný termín, kdy mají právníci General Motors předložit v USA federálnímu bankrotovému soudu podklady pro reorganizaci koncernu. Soudce Robert Gerber pak do příštího pátku rozhodne o plánu vytvořit novou GM se značkami Chevrolet, Cadillac a Buick a s divizí nákladních vozů GMC.

Vydáno pod