Plynová soběstačnost unie bude stvrzena 13. července

Brusel - Dohoda mezi Tureckem a Evropou o výstavbě plynovodu Nabucco bude podepsána v polovině července. Potvrdila to Evropská komise. Smlouvu blokovala čtyři roky turecká strana, která chtěla 15 procent kapacity plynovodu využít pro vlastní potřebu a vývoz. Jednání o plynovodu, který má Evropské unii zajistit nezávislost na ruském plynu, dospěla ke zdárnému konci před dvěma měsíci na pražském summitu.

Evropa je o krok blíž k nezávislosti na ruském plynu. Už 13. července by totiž zástupci Evropské komise mohli podepsat smlouvu o plynovodu Nabucco. „Potvrzuji, že (Evropská) komise dostala pozvánku do Ankary na podepisovací ceremoniál mezivládní dohody o plynovodu Nabucco,“ uvedl mluvčí Evropské komise Ferran Tarradellas Espuny.

Plyn prý bude, ale odkud? 

Plynová soběstačnost unie bude stvrzena 13. července (zdroj: ČT24)

Otázkou je, zda budou do té doby vyřešeny problémy, které dohodu doprovázejí. Jasné není třeba to, odkud plyn bude. Jako hlavní dodavatel se nabízí Ázerbajdžán, ve hře jsou i Írák a Írán. „Dohodu podepíší zástupci zemí, přes které plynovod povede, tedy Turecko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Rakousko, a také Německo, přes které ale plyn proudit nebude,“ upřesňuje mluvčí.


Projekt za zhruba 8 miliard odbaví první dodávky v roce 2014, plné kapacity dosáhne o 3 až 5 let později. Plynovod má pomoci Evropské unii odpoutat se od plynové závislosti na Rusku. Tento týden ovšem zabodoval ruský projekt plynovodu South Stream, který je hlavním konkurentem Nabucca, když se s Ázerbájdžánem jeho zástupci dohodli na přednostním odkupu plynu z pole Šach-Deniz.

Plynovod
Zdroj: ČT24
Vydáno pod