Vysokoškoláci z VŠCHT pivo nejen konzumují, ale i vyrábějí

Praha - Většina studentů by pitím piva ve škole riskovala vyloučení, existuje však jedna výjimka, kterou je pivovar vybudovaný v areálu Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Ten využívají jak adepti sládkařského řemesla, tak průmyslové pivovary pro zkoušení piva. Dejvický vysokoškolský pivovar má i jedno unikum - vlastní zvučnou značku Lachout. Na té si však v pohostinství nepochutnáte, k dostání je pouze v rámci organizovaných degustací vysoké školy. Umění sládků v Česku netouží ovládnout pouze Češi, mezi studenty najdeme i vietnamského občana.

Zhruba polovina z pětadvaceti zájemců o studium pivovarnictví začne od nového školního roku vařit pivo v originálním vysokoškolském pivovaru, který funguje již od roku 1937. Ten dokáže vyrobit až 70 litrů piva denně. „Je to jediné pracoviště, které vychovává vysokoškoláky v oboru pivovarství a sladařství, tedy sládky s vysokoškolským vzděláním,“ říká s hrdostí v hlase Pavel Dostálek, vedoucí pivovarské skupiny na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

VŠCHT vaří i vlastní jedenáctku 

Na VŠCHT se vaří pivo (zdroj: ČT24)

Peníze na fungování dostává ústav hlavně od průmyslových pivovarů, které zde zkouší piva s různými příchutěmi, jako je například med. Nedávno zde také testovali pivo vařené z amarantu, což je prý plodina budoucnosti. Chemici vaří i vlastní jedenáctistupňové pivo Lachout, to však v běžných osvěžovnách nenajdete.

Sládek z VŠCHT Rudolf Jung:

„Jsme skutečně pouze pedagogický a vědecký pivovar, s naším pivem se nesetkáte nikde jinde než zde a nemůžete ho konzumovat u žádné jiné příležitosti než v rámci organizovaných degustací.“