Praze se hospodářská krize zatím vyhýbá

Praha - Hospodářská krize, která v posledních měsících těžce dopadá na podniky v celé republice, se metropoli zatím vyhýbá. Pražské firmy se snaží omezovat výdaje, které přímo nesouvisejí s jejich výrobou nebo činností, zatím ale nenastala situace, kdy by byly nuceny čistě v souvislosti s krizí hromadně propouštět zaměstnance nebo by dokonce krachovaly. Informovala o tom Hospodářská komora hlavního města Prahy. "Praha jako hlavní město České republiky je často poněkud specifická, a to platí také v souvislosti s krizí. Zatím nemáme žádné alarmující signály o tom, že by krize výrazně, respektive drasticky a plošně dopadla na pražské firmy," uvedl předseda představenstva komory Vladimír Srp.

Ve čtvrtek ovšem závod Siemens Kolejová vozidla na pražském Zličíně oznámil, že definitivně končí. Na jednání s odbory vedení společnosti potvrdilo, že propuštění všech skoro 1000 zaměstnanců kvůli letošnímu plánu továrnu zavřít je už neodvratné. Nepodařilo se totiž najít investora, který by měl zájem koupit firmu jako celek. „Myslím, že ani aktuálně známý případ ze Zličína nemá svůj prvopočátek spojený s nástupem krize,“ reaguje na to Srp.

Lidé nechodí do nákupních center nebo restaurací a sedí doma

„Soudě podle spotřeby elektřiny za první tři měsíce byl dopad krize mizivý,“ uvedl mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. V dubnu se však meziročně propadla o 6,5 procenta, což ale může být částečně vysvětleno klimatickými podmínkami, protože v dubnu bylo pěkně. Tento pokles byl zapříčiněn snížením spotřeby u velkoodběratelů, zatímco domácnosti měly stejnou meziroční spotřebu. „Naše vysvětlení je, že lidé chodili méně do nákupních center nebo restaurací a seděli více doma,“ dodal. Nižší spotřeba elektřiny byla prý i v květnu a červnu.

Unipetrol začal pociťovat dopady ekonomické krize už koncem minulého roku. Krize se projevila snížením poptávky a tím i snížením marží u plastů a dalších petrochemických výrobků. Tyto vlivy pokračují i letos a byly také důvodem, proč skupina Unipetrol vykázala v prvním čtvrtletí roku horší výsledky než loni, upozornila mluvčí Blanka Růžičková. Unipetrol proto na jaře přijal řadu úsporných opatření, která by měla v porovnání s loňským rokem snížit fixní a variabilní náklady firmy téměř o miliardu korun. Výdaje na investice Unipetrol meziročně krátí o více než 30 procent.

Banky opustilo už více než tisíc zaměstnanců

Krize se zřejmě projevila také ve snížení pracovníků finančních ústavů, které mají často své centrály v Praze. Počet zaměstnanců v tuzemských bankách za poslední rok klesl o takřka 1100, tedy o zhruba tři procenta, vyplynulo ze statistiky České národní banky. Podle vyjádření většiny bank se počet pracovníků ve zbytku roku pravděpodobně příliš měnit nebude, a pokud bude klesat, tak jen mírně. Analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka ovšem míní, že banky mají hlavní vlnu propouštění ještě před sebou.

Žárovky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod