PartnerRe a Paris Re se spojí a vytvoří čtvrtou největší zajišťovnu světa

New York - Bermudská zajišťovna PartnerRe Ltd. koupí švýcarskou Paris Re za téměř dvě miliardy dolarů, 37,4 miliardy Kč. Spojením vznikne čtvrtá největší zajišťovna na světě. Generální ředitel PartnerRe Patrick Thiele uvedl, že firmu k akvizici přiměla finanční a ekonomická krize. "Svět se mění a zajišťovny a pojišťovny se budou muset pravděpodobně změnit také. Cítíme, že budeme lépe konkurenceschopní s větším kapitálem a diverzifikací," uvedl Thiele.

PartnerRe již v současnosti vlastní kolem šesti procent akcií Paris Re. Zbývající akcie chce koupit v hotovosti a formou výměny vlastních akcií ve dvou fázích. Dokončení dohody by mohlo podle Thieleho trvat šest až devět měsíců. PartnerRe vznikla v roce 1993. V roce 1997 koupila pařížskou zajišťovnu SAFR a o rok později Winterthur Re, zajišťovací operace firmy Winterthur Insurance Group. Téměř polovina příjmů z pojistného firmy pochází z Evropy. Celkové příjmy PartnerRe za rok do konce prosince činily čtyři miliardy dolarů. Majetek zajišťovny na konci března činil 16,3 miliardy USD. PatnerRe poskytuje zajištění nejen pojišťovnám, ale i finančním a průmyslovým firmám.

Nově vzniklá firma může snížit počet zaměstnanců

Paris Re vytvořilo konsorcium soukromých majetkových fondů v čele se Stone Point Capital LLC v roce 2006. Ve stejném roce firma převzala zajišťovací aktivity firmy AXA. Příjmy Paris Re v loňském roce činily 1,4 miliardy USD. Majetek zajišťovny na konci března činil 6,75 miliardy dolarů. Thiele nevyloučil, že po spojení bude nově vzniklá firma snižovat počet zaměstnanců. Paris Re má v současnosti kolem 400 zaměstnanců a PartnerRe 1000.

PartnerRe je osmou největší zajišťovnou na světě a převzetím Paris Re má poskočit na čtvrtou příčku. Tři největší zajišťovny na světě jsou nyní Munich Re, Swiss Re a zajišťovací divize firmy Berkshire Hathaway, kterou vlastní Warren Buffett. Zajišťovna přebírá část pojistných rizik pojišťoven, je tedy pojišťovnou pojišťoven.

Vydáno pod