Inflace klesla, nezaměstnanost je vyšší

Praha - Červnová inflace podle analytiků klesla k 1,1 procenta, někteří ovšem nevylučují i setrvání na květnových 1,3 procenta. Za vývojem spotřebitelských cen totiž stojí dva protichůdné faktory, totiž zlevňování potravin a zdražování pohonných hmot. Nezaměstnanost podle většiny odhadů stoupla nad osmiprocentní hranici kvůli hospodářské recesi, někteří ekonomové nevylučují ani její zachování na květnových 7,9 procenta. V červnu přitom většinou nezaměstnanost klesá.

„Meziroční inflace zřejmě zůstala na stejné úrovni jako v květnu, avšak od dalšího měsíce už nejspíše bude začínat nulou,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Inflaci v červnu podle něj ovlivnilo zdražení pohonných hmot a protichůdně působící ceny potravin, které pokračovaly v poklesu. „Inflace rozhodně není problémem české ekonomiky a existuje dostatečný prostor k tomu, aby ještě výrazně poklesla až do blízkosti nuly,“ dodal.

Pokles cen potravin přitom inflaci v červnu podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka ovlivnil nejvíce, a proto podle něj klesla na 1,2 procenta. „Inflace se pozvolna sesouvá níže a v červenci by se měla snížit téměř na nulu. Příznivý zůstává také inflační výhled na příští rok, kdy by se měla pohybovat mezi jedním a dvěma procenty. To ponechává ve hře možnost, že by ČNB ještě mohla snížit úrokové sazby,“ uvedl.

Naopak stabilitu úrokových sazeb i přes červnový pokles inflace na 1,2 procenta očekává hlavní analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč. „Pokud se v příštích týdnech zklidní česká koruna a nebude dále posilovat, tak ČNB již své úroky letos dále nesníží. Vývoj celkové inflace sám o sobě po dalším uvolňování měnové politiky nevolá,“ uvedl.

Pokles meziroční inflace až k 1,1 procenta v červnu očekává hlavní ekonom Atlantik FT Petr Sklenář. Hlavní pokles až na 0,5 procenta by ovšem podle něj měl přijít až během prázdninových měsíců, kdy přijde další zlevnění zemního plynu a také začne odpadat z meziročního srovnání vliv vyšších tabákových daní.

V nezaměstnanosti se naplno projevuje recese ekonomiky

Nezaměstnanost se v červnu podle Marka opět vydala vzhůru a stoupla až na 8,2 procenta. „V nezaměstnanosti se naplno projevuje recese české ekonomiky. A té hned tak konec nebude,“ uvedl. Na počátku příštího roku by tak mohla nezaměstnanost vystoupat až na 10,5 procenta.

Naopak podle Dufka se v červnu počest nezaměstnaných příliš nezvýšil díky pokračující nabídce sezónních prací. „Za normálních okolností v červnu nezaměstnanost obvykle klesala. Proto letošní stagnaci bych považoval za nejlepší možný výsledek,“ uvedl.