Tokio je nejdražší město světa, Praha klesla na 70. místo

Praha - Nejdražším městem na světě je Tokio, na druhém místě je Ósaka, třetí je Moskva. Ukázal to průzkum, který provedla konzultantská firma William Mercer. Praha, kde je pro cizince dráže než například v Sydney nebo Rio de Janeiru, je podle průzkumu sedmdesátá. Opoti minulému roku se české hlavní město v žebříčku posunulo o několik desítek míst níže. Podobné tendence lze vypozorovat i u dalších měst evropského kontinentu. Naopak postup zaznamenala asijská a americká města. Na posledním místě tabulky je jihoafrický Johannesburg.

V letošním průzkumu se výrazně změnilo pořadí měst, což bylo způsobeno zejména kurzovými pohyby, upozornila společnost Mercer. Většina evropských měst se posunula dolů: Praha klesla z 29. místa na 70. místo, Varšava o 78 příček na 113. místo a Budapešť na 108. místo z loňského 61.

Naopak Bratislava šla „proti proudu“ a vystoupila na 30. příčku po loňském 45. místě. „Zrcadlí se tam hlavně vyšší ceny životních nákladů, bytů a cen zboží a služeb v Bratislavě, než je tomu v Praze,“ vysvětlil analytik Mercer Jakub Musil. „Praha má dnes o deset až patnáct tisíc lůžek víc než Vídeň. Kdežto Bratislava má téměř stejnou kapacitu, jako měla před třemi nebo čtyřmi lety,“ dodal předseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Nejdražší města světa (zdroj: ČT24)

Londýn a Oslo, které loni byly v první desítce, klesly o třináct respektive o deset míst. Podobný trend lze vysledovat i u australských, novozélandských a indických měst. Sydney se propadlo o 51 příček na 66. místo a Bombaj ze 48. místa na 66.

Asie a Amerika podražila

Výše se naopak posunula americká, čínská a japonská města. New York vstoupil do první desítky, když se z loňského 22. místa vyšplhal na 8. místo. Obdobný posun zaznamenal Peking, který se z loňského 20. místa posunul na letošní 9. místo. Rovněž Dubaj výrazně postoupila a zaujala 20. pozici v žebříčku.

Pořadí deseti nejdražších měst světa 2009

1. Tokio (index 143,7)

2. Ósaka (119,2)

3. Moskva (115,4)

4. Ženeva (109,2)

5. Hong Kong (108,7)

6. Curych (105,2)

7. Kodaň (105,0)

8. New York (100,0)

9. Peking (99,6)

10. Singapur (98,0)


Výsledky průzkumu porovnávají životní náklady a cenu více než 200 položek v 143 světových městech. Porovnávány jsou náklady na nájemné, dopravu, potraviny, oblečení, domácí potřeby a zábavu. Základem pro srovnání je New York s indexem 100.

Mercer uvedla, že průzkum je nejkomplexnějším světovým průzkumem životních nákladů vyslaných pracovníků a pomáhá státním institucím a nadnárodním společnostem při vysílání zaměstnanců do zahraničí.