Kalifornii se propadá rating

San Francisco - Agentura Fitch Ratings snížila hodnocení dlouhodobých komunálních obligací Kalifornie na BBB, což je pouze dva stupně nad neinvestiční kategorií. Důvodem jsou problémy státu s rozpočtem, který se tamním senátorům zatím nepovedlo schválit, a nedostatek hotovosti. Agentura také uvedla, že bude situaci nejlidnatějšího státu USA dále sledovat a do budoucna nevyloučila další zhoršení ratingu.

„Rating BBB naznačuje, že rizika případného nesplácení dluhu zůstávají nízká, i když rating je mnohem nižší než u většiny dalších subjektů podporovaných příjmy z daní,“ napsala agentura Fitch. Kalifornii doporučuje, aby se snažila co nejrychleji uzavřít dohodu o rozpočtu a prodat krátkodobé obligace.

Fitch upřesnil, že snížil své hodnocení z původního A-, protože země se není schopná dohodnout na rozpočtu a vyřešit finanční problémy, které jí způsobila krize. Kalifornii v letošním fiskálním roce, který začal 1. července, hrozí rozpočtový deficit 26,3 miliardy USD (487,1 miliardy korun).

Kalifornie se kvůli recesi dostala na pokraj bankrotu. Ústava zakazuje státu rozpočtový deficit a k rozpočtovému přebytku měly pomoci vyšší daně a škrty ve výdajích. Jednání mezi guvernérem Arnoldem Schwarzeneggerem a zákonodárci o vyrovnání účetnictví státu však zatím zůstávají bez výsledku.

Standard & Poor's hodnotí komunální obligace Kalifornie ratingem A. Moody's Investors Service varoval před možným snížením svého ratingu A2 o několik stupňů.