Ikea propustí další zaměstnance

Stockholm/Praha - Švédská společnost Ikea, která je největším maloobchodním prodejcem nábytku na světě, bude propouštět další zaměstnance, aby se vypořádala s poklesem poptávky. Firma, která provozuje čtyři obchodní domy s nábytkem a bytovými doplňky i v České republice, již propustila pět tisíc zaměstnanců. Přiškrtit chce nyní navíc i své plány na expanzi.

„Je to samozřejmě zklamání, ale bohužel to nebude stačit. Bude nutné propustit více lidí,“ uvedl zakladatel Ikei Ingvar Kamprad v rozhovoru pro švédský deník Dagens Industri. „Musíme omezit počet zaměstnanců hlavně ve výrobě a logistice. Je to o přizpůsobení se nízkému prodeji a dosažení efektivnosti.“

„Podle předpovědi letos výrazně klesnou tržby. To je důkazem, že jsme byli příliš laxní v provozu našich stávajících obchodů. Již nějakou dobu jsem se snažil varovat, že příliš pozornosti se věnuje rozšiřování,“ dodal Kamprad. A právě plány na rozšiřování bude muset firma nyní omezit.

Mluvčí společnosti Ikea ČR Jindra Válová uvedla, že česká pobočka koncernu zatím nemá žádné informace o tom, že by se redukce počtu pracovníků a expanzních plánů měla týkat i tuzemského trhu. Společnost Ikea chce v Praze na Zličíně postavit nový obchodní dům, který má nahradit stávající prodejnu, a další nový obchod plánuje otevřít v Hradci Králové.

Vydáno pod