Pařížské letiště musí vrátit SkyEurope zadržené letadlo

Bratislava/Paříž - Pařížské letiště musí vrátit slovenským nízkonákladovým aerolinkám SkyEurope jejich letadlo, které zadrželo před dvěma týdny kvůli údajným dluhům letecké společnosti. Nařídil to dnes francouzský soud. Podle mluvčího SkyEurope Tomáše Kiky je to dobrá zpráva pro cestující, která potvrzuje, že se podobný nepříjemný případ nebude během soudní ochrany před věřiteli opakovat.

Letadlo, které Orly zadrželo v ten samý den, kdy SkyEurope vstoupily do soudní ochrany, se má podle mluvčího vrátit na Slovensko ještě dnes. Čeká se jen na to, až se k letadlu dostane posádka. „Jsme rádi, že se potvrdilo, že ochrana před věřiteli funguje tak, jak má, a že je respektovaná i mimo území Slovenska,“ uvedl Kika.

Orly zadrželo letadlo SkyEurope 22. června. Důvodem k tomuto kroku byly dluhy společnosti na manipulačních poplatcích. O jejich splácení obě strany pravděpodobně stále vyjednávají.

Rozhovor s Tomášem Hamplem (zdroj: ČT24)

Tomáš Hampl, analytik, Airways.cz:

„Toto zadržení způsobilo společnosti velké provozní problémy, kdy většina letů ze všech základen byla zpožděna až řádově o několik hodin. Společnost si musela vypomáhat přesunem letadel mezi jednotlivými základnami, což přinášelo další náklady.“


SkyEurope požádaly o soudní ochranu před věřiteli dobrovolně, aby získaly čas na jednání s investory a restrukturalizaci svého podnikaní. Dodavatelům firma dluží podle výroční zprávy za loňský rok 60 milionů eur (zhruba 1,6 miliardy korun). Na vyřešení svých problémů mají aerolinky od vstupu pod soudní ochranu tři měsíce, lhůta může být v případě potřeby ještě o dva měsíce prodloužena.

Nyní SkyEurope shání investora, který by mu z potíží pomohl. Analytik Tomáš Hampl je však spíše skeptický. „Udržet při životě SkyEurope do budoucnosti bude velice těžké, poněvadž pro jakéhokoli investora to bude velice riskantní investice. V současnosti je zcela zřejmé, že zájem nemá žádná letecká společnost, ale že ti investoři jsou spíše z kruhů bankovních a finančních společností,“ upozorňuje. Společnost SkyEurope minulý měsíc přepravila 214 481 lidí, což je o 37,7 procenta méně než loni.