Až 4 miliardy korun od EIB na povodně možná už v srpnu

Brusel - Už příští měsíc by Česká republika mohla získat na likvidaci povodňových škod tři až čtyři miliardy korun. Tyto prostředky by mělo Česko získat prodejem státních dluhopisů Evropské investiční bance (EIB). Po jednání ministrů financí Evropské unie to uvedl český ministr financí Eduard Janota.

„Jde o to, že EIB od nás odkoupí námi emitované korunové dluhopisy, a to za poměrně výhodných podmínek, v dané chvíli výhodnějších než jsou na trhu. My tyto prostředky použijeme cíleně výhradně na řešení následků povodní,“ uvedl Janota s tím, že takovou operaci si dokáže představit v řádu tří až čtyř miliard korun.

Janota podle svých slov již tuto středu nebo čtvrtek povede další jednání s EIB. „Pokud se to nezadrhne, tak v srpnu by mohly být finanční prostředky na stole,“ doufá Janota.

Šéf resortu financí již koncem června uvedl, že většinu nákladů na odstraňování povodňových škod v Čechách a na Moravě, které se zatím odhadují na pět až šest miliard korun, ponese stát.

Podle ministra je odkup státních dluhopisů prostřednictvím EIB dlouhodobější projekt, vzniklý nezávisle na povodních. Česko prý o podobném kroku jedná už zhruba rok. Ministr v neděli v České televizi řekl, že celkový objem emise by měl činit v delším období 12,4 miliardy korun.