Ministři potvrdili názor Evropské komise: Slovensko musí šetřit

Brusel - Slovensko by mělo zavést výdajové stropy pro veřejné finance. Podle diplomatického zdroje ČTK se na tom dnes shodli ministři financí Evropské unie, a potvrdili tak názor Evropské komise. Ta tvrdí, že by Slovensko mělo šetřit, aby zajistilo konsolidaci svých veřejných financí. Ministři financí na dnešní schůzce hodnotili slovenský stabilizační program, který analyzuje stav veřejných financí. Ty se podle slovenského ministerstva financí podaří dostat pod kontrolu až v roce 2012.

Stropy veřejných financí mají Slovensku pomoci udržovat fiskální disciplínu i za horších časů, kdy kvůli hospodářským potížím není možné čekat takové příjmy do státní kasy. Podle náměstka slovenského ministerstva financí Petera Kažimíra se zřejmě tak jako tak podaří dostat deficit veřejných financí pod klíčovou hranici tří procent HDP až v roce 2012. „Vnímáme to, abychom se dostali pod tři procenta, jako velmi ambiciózní. Zdá se nám reálnější dosáhnout tohoto cíle v roce 2012,“ prohlásil po jednání.

Evropská ekonomika se nyní potýká s vážnými dopady nejhorší hospodářské krize ve své historii. Ještě nedávno slovenské ministerstvo financí pracovalo oficiálně s odhadem, že letos tamní ekonomika poroste o 2,4 procenta, avšak v červnu přehodnotilo na to, že poklesne o 6,2 procenta.

Nižší daňové výběry a krizové balíčky srážejí rozpočty do minusu

Kvůli pomoci hospodářství v době krize a celkovému propadu ekonomiky se rozpočty jednotlivých zemí dostávají do deficitů často hluboko pod kýženou hranici tří procent hrubého domácí produktu, jejíž dodržování jim nařizuje Pakt stability a růstu, potažmo ji jako podmínku pro přijetí eura předepisují i Maastrichtská kritéria.

Překročení tříprocentní hranice se bude týkat i Slovenska. Premiér Robert Fico zatím pouze připustil, že by se schodek mohl pohybovat kolem tří procent HDP. „Podle posledních prognóz by se měl deficit veřejných financí pohybovat kolem šesti procent,“ nastínil však dnes Kažimír reálnější výhledy rozpočtu pro letošní rok.


V případě Slovenska se očekávané schodky v dřívějších programech podle Evropské komise dařilo naplňovat díky tomu, že tamní ekonomika rostla rychleji, než se předpokládalo. Avšak výdajové plány ve střednědobých rámcích byly vždy překročeny a následně revidovány směrem nahoru. Kvůli tomu je podle hodnocení komise účelné zavést právně závazná výdajová pravidla, aby i v horších časech byla zajištěna fiskální disciplína.

Vydáno pod