V Aquile začíná summit G8 o krizi a klimatu

Aquila - Dnes začíná očekávaná třídenní schůzka zemí G8, která se má zabývat především dopady současné hospodářské krize a klimatickými změnami. Očekává se, že státníci na jednání vyjádří opatrný optimismus, co se týče vyhlídek globální ekonomiky. Diskutovat se má o ukončení prudké měnové expanze, kterou nyní uplatňují největší centrální banky, ale možná také o budoucnosti dolaru, jakožto rezervní měny. Toto téma může nastolit Čína, které stále méně vyhovuje slábnoucí kurz americké měny. Čínský prezident se však setkání nezúčastní - vrací se zpět kvůli nepokojům v provincii Sin-ťiang.

Čínští představitelé před schůzkou několikrát ujistili, že nemají v úmyslu vůdčí úlohu dolaru nijak zpochybňovat. Zároveň ale otevřeně říkají, že hovořit o slábnoucím kurzu americké měny je přirozené, a navrhují věnovat více pozornosti zúčtovací jednotce Mezinárodního měnového fondu zvané Zvláštní práva čerpání (SDR).

Diskusi o budoucí rezervní měně vnímají finanční trhy velmi citlivě, protože je s ní spojeno riziko výkyvů hodnoty aktiv denominovaných v dolarech. A vzhledem k tomu, že dolar s výjimkou druhé poloviny loňského roku vytrvale klesá, s další nejistotou mohou přijít i další ztráty.

Ludmila Štěrbová, katedra mezinárodního obchodu VŠE:

„Musíme si uvědomit, že pokud by Čína najednou odstoupila od svých devizových rezerv a vyměňovala je třeba za Zvláštní práva čerpání, co by to znamenalo - další oslabení dolaru - co by to udělalo s americkou ekonomikou, co by to udělalo s ostatními ekonomikami. Číně by se to mohlo vrátit jako bumerang.“


Vedle skupiny nejvyspělejších zemí G7, což jsou Spojené státy, Kanada, Japonsko, Itálie, Německo, Velká Británie a Francie, se schůzky ve středoitalské Aquile zúčastní i Rusko, Brazílie, Indie, Čína i Mexiko. Summit má mít z italské iniciativy také dimenzi rozvojové pomoci, na setkání se proto dostavili i prezidenti a premiéři řady afrických států, například JAR a Egypta.

Od summitu se nečeká mnoho

Německá kancléřka Angela Merkelová upozornila, že od summitu v Aquile se nedají očekávat žádné velké iniciativy jako na podobných schůzkách na jaře. Vlády už totiž do ekonomiky pumpují biliony dolarů, navíc je před nimi významnější schůzka G20, která se uskuteční v září v americkém Pittsburghu.


Experti očekávají prohlášení, že staré a nové ekonomické mocnosti musí spolupracovat, aby omezily dopady současné krize. Lze ale také očekávat, že se delegáti zavážou k vypracování nových pravidel, aby bylo možné lépe regulovat globální ekonomiku. Na pořad jednání se dostanou i kolísavé ceny ropy, podle diplomatických zdrojů ale nelze čekat, že summit problém vyřeší.

Itálie chce dohodu o emisích a solidaritu s Aquilou

V oblasti klimatických změn Itálie doufá, že Čína s Indií budou souhlasit s ambiciózním plánem snížit do roku 2050 emise skleníkových plynů na polovinu. O této problematice se bude hovořit ve čtvrtek na schůzce, kterou povede americký prezident Barack Obama a italský premiér Silvio Berlusconi. Ten se rovněž včera nechal slyšet, že doufá, že se účastnické státy zaváží poskytnout 10-15 miliard dolarů na potravinovou bezpečnost.

Itálie, která letos skupině G8 předsedá, se rozhodla summit přesunout do Aquily z původně plánované Sardinie, aby vyjádřila solidaritu s obětmi zemětřesení, které zasáhlo region Abruzzo začátkem dubna a zanechalo za sebou zkázu a tři sta mrtvých. Obyvatelé Aquily však pozornost médií dnes využili k protestu proti liknavé pomoci italské vlády při probíhající rekonstrukci.