Američané uvažují o dalším stimulačním balíku

Washington - Ve Spojených státech se začíná debatovat o dalším souboru opatření na podporu ekonomiky. Podle zákonodárců je ale zatím brzy na to, aby se dalo říci, zda první soubor je dostačující a splnil svou úlohu. Zástupce demokratů ve Sněmovně reprezentantů Steny Hoyer však řekl, že politici musí být na takovou možnost připraveni. Spojené státy v únoru zavedly soubor opatření v objemu asi 787 miliard dolarů (asi 14,5 bilionu Kč), který má ekonomice pomoci z hospodářské recese.

O připravenosti Spojených států na další soubor opatření dnes na semináři v Singapuru hovořila i členka poradního výboru prezidenta Baracka Obamy Laura D'Andrea Tysonová. „Měli bychom plánovat případný druhý soubor podpůrných opatření,“ řekla. První soubor byl podle ní o trochu menší, než by si představovala.

„Soubor stimulačních opatření téměř plní očekávání, ale nikoli z časového hlediska,“ podotkla Tysonová v narážce na to, že peníze z prvního souboru se uvolňovaly dost pomalu. Pokud bude schválen i druhý soubor, měl by se podle ní zaměřit na podporu infrastruktury.

Tysonová působí na univerzitě v Berkeley v Kalifornii a byla i poradkyní prezidenta Billa Clintona. Pro další stimulační balík podle ní hovoří mimo jiné to, že americká ekonomika je v mnohem horším stavu, než zákonodárci v době schvalování prvního souboru předpokládali.

Povede deficit k vysoké inflaci? 

Tysonová odmítla obavy, že prudký růst fiskálního deficitu, který by měl dosáhnout až deseti procent hrubého domácího produktu, povede k růstu inflace. Centrální banka prý nedovolí, aby Spojené státy svůj dluh utopily v inflaci. Trh se prý mýlí, když se obává, že americké ekonomice teď hrozí inflace. Řada odvětví má totiž problémy s odbytem.

„Snad nikdo nemá zájem na tom, aby dolar prudce oslaboval,“ řekla. Dolar by prý měl v dlouhodobém výhledu klesat na základě tržních principů, žádný výrazný propad ale Tysonová neočekává.

Ekonomická poradkyně prezidenta Obamy Laura Tyson
Zdroj: Whitehouse.gov