Ministerstvo financí chce vyřešit zmatky kolem refinancování hypoték

Praha - Ministerstvo financí chystá novelu zákona, která by měla vyřešit současné nejasnosti kolem vícerého refinancování hypotečních úvěrů. Klienti hypotečních bank, kteří převedli svou půjčku do jiné banky nebo na jiný typ hypotéky více než jednou, podle výkladu ministerstva nyní ztrácí nárok na odpočet zaplacených úroků od základu daně z příjmu. Některé banky a ekonomové ale vykládají platnou legislativu odlišně. Ministerstvo proto nyní chce vnést do zákonné úpravy refinancování hypoték světlo.

Fakt, že si člověk nemůže odečíst úroky z hypotéky z daní, pokud hypotéku refinancoval více než jednou nebo ji refinancoval překlenovacím úvěrem, vyplývá podle ministerstva ze zákona o dani z příjmu fyzických osob. Jenže někteří odborníci vidí situaci zcela jinak a domnívají se, že není důvod, aby odpočet úroků nebylo možné uplatnit, pokud nový úvěr vzešlý z refinancování bude opět hypoteční.

„Ministerstvo financí uznává, že stávající zákonná úprava není ideální, ale podotýkáme, že toto ustanovení nebylo navrženo ministerstvem, ale vzešlo z poslanecké iniciativy v roce 1998,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Zároveň ale upozornil, že vzhledem k blížícímu se konci funkčního období Poslanecké sněmovny předkládat tuto novelu nyní by nebylo z časového hlediska ideální. „Novela tak bude připravena k předložení politické reprezentaci, která vzejde z říjnových parlamentních voleb,“ dodal.

Refinancování hypoték se kvůli krizi stává skutečným hitem. Pro banky je totiž jednou z mála možností, jak v současných těžkých dobách získat nové klienty. Refinancování nahrává také fakt, že nyní dobíhají poměrně výhodné hypotéky s pětiletou fixací z roku 2004.

Problematika vícerého refinancování a odpočtů úroků z daní by se letos mohla podle Asociace hypotéčních makléřů týkat až 70 tisíc lidí. Objem prostředků poskytnutých titulu těchto hypoték dosahuje až sta miliard korun.