Rodiče často čelí letním omezením v provozu mateřských škol

Praha - Rodiče předškolních dětí mají v době prázdnin ztížené podmínky, jak zajistit pro své potomky hlídání. Mateřské školky mají kratší prázdninovou provozní dobu, služby během léta mohou omezit úplně. Zavřeno má i většina veřejných mateřských center. Hlídání potomků o prázdninách nabízí různá soukromá zařízení, jejich nevýhodou je však vyšší cena.

„Pokud rodiče nemají možnost dát dítě do školky, musí sáhnout po nějaké hlídací tetě nebo soukromém zařízení. U toho je však nejnižší strop 10 tisíc za měsíc a cena stoupá podle zařízení,“ uvedla zakladatelka mateřských center Rut Kolínská. O omezení nebo přerušení provozu o letních měsících rozhoduje ředitelka dané mateřské školy. Nemusí přitom žádat rodiče o souhlas.

Jednou z mála možností je poté návštěva mateřských center. Filosofie mateřských center je o příchodu rodiče s dítětem, není to o „odkládání“ dítěte, nicméně mnohá mateřská centra nabízejí i plnohodnotnou péči o děti, jak vysvětlila Kolínská. Některá centra také mohou nabízet týdenní příměstské tábory.

Rut Kolínská a Jana Fričová ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)