G8: Postupně snížíme emise i stimulaci ekonomik

Aquila (Itálie) - Summit G8 přinesl první důležitou dohodu. Účastníci se zavázali, že nepřipustí nárůst globálních teplot o více než dva stupně. Budou k tomu potřebné technologické investice a skupina G8 se rovněž dohodla, že do roku 2050 sníží emise skleníkových plynů o 50 procent. Tato dohoda je ovšem kritizována ze strany Greenpeace, jako nedostatečná. Posun se rýsuje také v řešení ekonomické krize, státníci už se nepředhání, kdo nalije do své ekonomiky víc peněz, ale nyní řeší, jak fiskální a monetární impulzy tlumit a zabránit vysoké inflaci.

Delegáti zdůrazňují, že opatření na podporu ekonomiky jsou stále ještě nutná a hospodářská situace zůstává nejistá. Zástupce japonské delegace řekl, že účastníci summitu se během rozhovorů na ekonomická témata zatím nezabývali dolarem a jeho úlohou globální rezervní měny. Téma do agendy protlačila Čína podporovaná Ruskem a Francií.

Čína oficiálně tvrdí, že dolar podle ní zůstane hlavní rezervní měnou ještě řadu let. Experti rovněž upozorňují, že kdyby Čína směnila své rezervy z dolaru na jinou měnu, na americkou ekonomiku by to mělo neblahé dopady. „Číně by se to mohlo vrátit jako bumerang,“ upozornila Ludmila Štěrbová z katedry mezinárodního obchodu při VŠE.

Čína není členem G8, její zástupci jsou však přizváni na čtvrteční jednání. Účast ale zrušil čínský prezident, který vyrazil zpět do vlasti kvůli tamním nepokojům.

Jaká bude „ústupová strategie“? 

Zástupci G8 mají podle návrhu komuniké připravenu ústupovou strategii z „bezprecedentního a koordinovaného postupu“, který uplatňují, aby globální ekonomice pomohly překonat nejhlubší recesi od druhé světové války. K obezřetnosti nabádá Německo, které se obává prudkého růstu zadlužení.

Naopak Británie, Japonsko nebo Spojené státy nevylučují, že možná sáhnou k dalším stimulačním opatřením. Kanadský premiér Stephen Harper ale upozorňuje: „Než budeme mluvit o dalších stimulačních balíčcích, je důležitější zajistit, aby už vynaložená pomoc zapůsobila tak, jak má.“ Návrh závěrečného komuniké tak je zatím poměrně vágní. „Učiníme nezbytné kroky, ať už individuálně či kolektivně, abychom globální ekonomiku vrátili na cestu silného, stabilního a udržitelného růstu,“ píše se v něm.

George M. von Furstenberg, ekonom, Indiana University:

„Summit G8 důvěru v ekonomiku nijak neovlivní. Nebude to vnímáno jako žádná zásadní událost. Co se týká podpůrných zásahů, nečekají se žádná překvapení.“

„Uznáváme rozšířený vědecký názor, že nárůst průměrných teplot by neměl překročit o dva stupně Celsia úroveň v předindustriální době,“ stojí v návrhu závěrečného prohlášení. Všechny státy světa by podle G8 měly do poloviny století snížit emise o polovinu stavu v roce 1990. Pro rozvinuté země to znamená omezit vypouštění škodlivých plynů o nejméně 80 procent. Tento ambiciózní cíl prosadila zejména Evropská unie.

Experti nicméně upozorňují, že takzvaný limit dvou stupňů změnám klimatu
nezabrání, jen je zmenší. Ruská delegaci navíc již oznámila, že
Moskva nebude schopná do poloviny století emise oxidu uhličitého snížit o
dohodnutých 80 procent. Jednání o klimatických otázkách mají pokračovat ještě ve čtvrtek, kdy se ke státům G8 připojí nejvýznamnější rozvojové země jako Čína a Indie, které dosud dohodu blokovaly.

Manmohan Singh, indický premiér:

„Řešení klimatických změn nesmí odsoudit rozvojové země k věčné chudobě.“


Řešila se také otázka cen ropy. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv prohlásil, že spravedlivá cena nafty se nachází mezi 70 a 80 dolary za barel. Snahy o administrativní určení cen, které projevil například francouzský prezident Nicolas Sarkozy, však označil za neproveditelné.


Kontroverzní jsou zatím výsledky snah italské vlády pomoci městu Aquila postiženému dubnovou sérií zemětřesení. Místní obyvatelé publicity využívají k protestům a ze stanů, ve kterých stále bydlí, upozorňují, že většinu investic do regionu spolkla právě příprava summitu. Místo obnovy lidských obydlí se stavělo letiště, areál k jednání a přístupové cesty k němu. Kvůli hrozbě dalších zemětřesení navíc delegáti ani v regionu nebydlí a na jednání se mnoho z nich dopravuje paradoxně nepříliš ekologicky - letadly a vrtulníky.

Angela Merkel a Dmitrij Medvěděv na Summitu G8 v italské Aquile
Zdroj: ČT24