Čínský recept zabral: Prodej aut raketově roste

Peking - Prodej osobních automobilů v Číně se v červnu meziročně zvýšil o 48,5 procenta na 874 tisíc vozů. Napomohla k tomu vládní opatření na podporu poptávky. Vzhledem k tomu, že v Číně prodeje rychle rostou, zatímco ve Spojených státech prudce klesají, mohla by nejlidnatější země světa vystřídat USA na pozici největšího automobilového trhu světa.

Celkový prodej vozidel, jenž zahrnuje rovněž nákladní automobily a autobusy, stoupl o 36,5 procenta na 1,14 milionu vozů. Čínská asociace automobilových výrobců předpokládá, že v celém letošním roce celkový prodej překročí 11 milionů vozů. Zlepšila tak svou předchozí prognózu, která počítala s prodejem 10,2 milionu vozů.

Poptávka po autech v Číně byla loni zasažena světovou finanční krizí, od letošního února však za pomoci vládních opatření oživuje. Čínská vláda v lednu představila plán na podporu automobilového sektoru, který zahrnuje snížení daní a subvence pro motoristy. Automobilový průmysl je jedním z pilířů třetí největší ekonomiky světa.