Současný profi fotbal - sport, nebo lukrativní trh?

Madrid/Praha - Podle oficiálního vyjádření zástupců Realu Madrid je jen otázkou času, než se investice 94 milionů eur do portugalského fotbalisty Christiana Ronalda klubu finančně vrátí. První sada Ronaldových dresů je při ceně 85 eur za kus již téměř vyprodaná, samotného hráče přivítalo na madridském stadionu přes 80 tisíc fanoušků. V souvislosti s astronomickými částkami za nákup fotbalových hvězd se začíná o sportu hovořit jakožto o vrcholném tržním byznysu.

I u samotných příznivců Realu se názory na horentní sumy za světové hráče různí. Podle některých jde v době krize o neuvážené jednání. „U největších fotbalových klubů se však světová krize moc neprojevila, což dokládají tyto přestupy, které si kluby mohou dovolit,“ říká redaktor časopisu Hattrick Michal Petrák.

Podle hráčského agenta Dalibora Laciny se dnešní profesionální fotbal stále více přibližuje vysokému byznysu. Světové kopané by prý rozhodně neprospěly přestupní stropy, které před časem zavedla NHL. „Myslím, že by to byl necitlivý zásah do tržního prostředí,“ dodává Lacina. Důkazem o nepromyšlenosti vedení NHL je prý také konkurenční postavení a zájem samotných hokejistů o ruskou hokejovou ligu.

Dalibor Lacina a Michal Petrák ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Realu prospívá postavení šéfa i domácí zákony

Madridský klub má na fotbalové scéně specifické postavení. Domácí politická síla v podobě klubového prezidenta Florentina Pereze i španělské zákony, které umožňují klubu vyplácet svým hráčům více čisté mzdy, jsou podle Petráka nenápadné, avšak klíčové důvody, které dovolují nákup nejlepších světových fotbalistů.

Vydáno pod