Náchodská textilka marně shání zaměstnance, úřad je poslal do Bangladéše

Náchod - Vedení náchodské textilky Sněžka se opřelo do tamního pracovního úřadu. Vadí mu, že úřad odmítl prodloužit smlouvy některým zahraničním dělníkům s tím, že na práci je dostatek uchazečů z Česka. Výrobní družstvo teď podle jeho předsedy Miloslava Čermáka za zahraniční pracovníky marně hledá náhradu, přitom nutně potřebuje asi čtyřicet lidí. Část produkce teď proto začíná přesouvat do ciziny.

Úřad práce v Náchodě neprodloužil pracovní smlouvy osmnácti zahraničním dělníkům. Většina z nich má bangladéšský pas. „Pracovní úřad neprodloužil pracovní povolení, protože dodal dostatek vhodných uchazečů z evidence úřadu práce,“ vysvětluje ředitel Úřadu práce v Náchodě Michal Pejskal.

Češi prý pracovat nechtějí

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Šéf textilky ale takové tvrzení rázně odmítá. Úřad mu prý místo pomoci hází klacky pod nohy. Zkušenost Sněžky je podle Čermáka taková, že se českým nezaměstnaným usednout za šicí stroje příliš nechce. A když už se pro tuto práci rozhodnou, dlouho u ní nevydrží. Ze čtyřiačtyřiceti lidí, které z větší části do Sněžky počátkem roku poslal pracovní úřad, jich zůstalo šest. „Na mě to dělá dojem, že potřebují nějaké razítko, aby dostali nějakou podporu," míní Čermák.

Pejskal se ale brání, za odchodem českých zaměstnanců prý stojí špatné pracovní podmínky a textilka by se tak měla snažit o jejich zlepšení. „Máme příklad v okrese Náchod, kde firma působí v podobné oblasti a tam se bez cizinců mimo EU obejdou," říká.

Textilka už přišla s vlastním řešením situace. Kvůli nedostatku šiček přesouvá část výroby pro asi třicet lidí na Slovensko. Proti rozhodnutí náchodského pracovního úřadu se také odvolala k ministerstvu práce a sociálních věcí.