Obchodní deficit USA nečekaně klesl

Washington - Schodek zahraničního obchodu Spojených států amerických se v květnu nečekaně snížil na 26 miliard dolarů (487,1 miliardy Kč), což byla nejnižší hodnota od listopadu 1999. Odborníci přitom vesměs očekávali prohloubení deficitu, v průměru na 30,2 miliardy dolarů. V dubnu dosáhl schodek 28,8 miliardy USD. Přestože se světová hospodářská krize promítá do poklesu zahraniční poptávky, americký vývoz se meziročně zvýšil o 1,6 procenta na 123,3 miliardy dolarů.

Vlivem krize ovšem stále klesá i domácí poptávka, což se projevuje poklesem dovozů. Import se snížil o 0,6 procenta na 149,3 miliardy dolarů, klesal již desátý měsíc za sebou a jeho hodnota byla nejnižší od července 2004.

Obchodní deficit je chronickým neduhem americké ekonomiky, po roce 2000 narostl do bezprecedentních rozměrů, americké hospodářství destabilizoval a zároveň jitřil protekcionistické nálady. Světoví lídři se na summitu G8 v Aquile shodli, že vyrovnanější platební bilance největších ekonomik bude důležitou podmínkou pro obnovu stabilního růstu globální ekonomiky.


Ekonomický pokles se v USA nejvíce dotkl automobilového průmyslu. Dovoz aut a automobilových součástek se v květnu snížil na 20,2 miliardy dolarů, nejníže od března 1996. Vývoz aut byl pak nejhorší od července 1998. Dovoz ropy klesl o 3,4 procenta na 17,4 miliardy dolarů, hlavně kvůli nižšímu objemu dovozu, který vyrovnal i nárůst průměrné ceny.

Za polovinou deficitu stojí Čína 

Deficit obchodu s Čínou stoupl o 4,4 procenta na 17,5 miliardy dolarů, a tvoří tak více než polovinu celkového schodku. Čína je proto už delší dobu terčem stížností na nefér obchodní praktiky, vášně budí zejména navázání kurzu čínské měny na americký dolar a nedostatečná ochrana práv duševního vlastnictví. Čína je ovšem především zemí finální asembláže z meziproduktů dovezených z dalších zemí regionu jihovýchodní Asie, s nimiž má sama obchodní deficit.

Schodek obchodu USA s dalšími obchodními partnery se však snížil. Deficit obchodu se zeměmi EU klesl na 2,8 miliardy dolarů a byl nejnižší od března 1999. Pasivní saldo obchodu s Japonskem se snížilo na 1,9 miliardy dolarů, nejníže od února 1984. Od počátku letošního roku schodek zahraničního obchodu činí 350 miliard dolarů. Za celý loňský rok činil 695,9 miliardy USD.