Tmavý med bude tekutým zlatem, je ho totiž málo

Pístov u Jihlavy - Po špatné loňské sezóně bude i letos velmi málo medu. Na vině je deštivý a studený červen. Hlavně zákazníci, kteří se těšili na tmavý medovicový med, budou z nedostatku zklamaní. Cena tmavého medu v obchodech rychle stoupá, prodejci totiž musejí sáhnout do loňských zásob.

I když z jara někteří tvrdili, že letos bude medu dost, opak je pravdou. Deštivé počasí a teplotně podprůměrný červen celorepublikově zabrzdil produkci medu. „Počasí všechno spláchlo nebo nedovolilo létat včelám ven, když byla možná snůška,“ vysvětluje Dušan Straňák z Českého svazu včelařů. Včelaři dokonce musejí přikrmovat. Včelstva totiž, přestože je léto, musejí žít ze zásob jarního květového medu.

Přitom tmavý med, který se stáčí na konci léta je mezi lidmi nejoblíbenější, protože rychle nezcukernatí a někomu i víc chutná. Už teď se v mnoha prodejnách zvýšila cena lesního tmavého medu z loňských zásob v řádu o několik desetikorun. Dá se navíc předpokládat další zdražování. Včelaři si myslí, že jen těžko uspokojí zájem svých vlastních zákazníků a říkají, že tmavý med se letos téměř nedostane do výkupu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Podle některých odhadů má být celorepublikově až o 40 % méně lesního medu než loni. A to přitom podle Českého svazu včelařů byla i loňská produkce medu podprůměrná. Nejenom kvůli počasí jako letos, ale hlavně kvůli nemocem a velkému úhynu včel.