Turecko chce mít přístup k plynu z Nabucca podle své potřeby

Ankara - Turecko upustilo od požadavku kupovat 15 procent plynu dodávaného chystaným plynovodem Nabucco. Podle tamního ministerstva energetiky chce mít přístup k plynu z Nabucca jen tehdy, pokud ho bude potřebovat. V pondělí má Ankara podepsat mezivládní dohodu se čtyřmi státy Evropské unie. Nabucco má přivést do Evropy plyn z oblasti Kaspického moře a snížit tak energetickou závislost na Rusku. Už v pátek slíbil plyn středoasijský Turkmenistán.

Turecký ministr energetiky a přírodních zdrojů Taner Yildiz uvedl, že jeho země bude mít nárok až na 50 procent plynu, který bude plynovodem proudit. „Dříve jsme vyjednali kupování 15 procent plynu, nyní hodláme mít přístup k 50 procentům, když bude potřeba,“ uvedl.

V pondělí má být v Ankaře podepsána dohoda o plynovodu Nabucco mezi Tureckem, Bulharskem, Rumunskem, Maďarskem a Rakouskem. Partnerem projektu, jehož náklady se odhadují na 7,9 miliard euro, je také Německo. Plyn by se do Evropy měl dostávat od několika možných dodavatelů, jako je Irák, Egypt, Írán, Ázerbajdžán a Turkmenistán.

Podpis Nabucca na spadnutí (zdroj: ČT24)

Nabucco má pomoci zbavit se závislosti na Rusku

Nabucco má přivést zemní plyn z oblasti Kaspického moře přes Turecko a jihovýchodní Evropu do Rakouska. Z tamní přijímací stanice Baumgarten bude plyn proudit do dalších zemí západní Evropy. Trasa tam obejde území Ruska a Ukrajiny. Turkmenistán je po Rusku největším producentem zemního plynu ze států bývalého Sovětského svazu.

Evropa má s odběrem ruského plynu přes Ukrajinu nepříjemné zkušenosti. Už několikrát se stalo, že kvůli sporu mezi Ruskem a Ukrajinou se část Evropy ocitla bez plynu. Bez tepla se tak ocitly tisíce lidí, zatímco řada firem musela kvůli nedostatku plynu omezit nebo zcela přerušit výrobu. Velké problémy s přerušením dodávek mělo začátkem letošního roku například Slovensko.