USA se chtějí kvůli daňovým únikům dohodnout s UBS mimosoudně

Miami - Spojené státy soudně vymáhají po švýcarském bankovním gigantu UBS jména Američanů, kteří jsou podezřelí z daňových úniků. Soudní proces by měl začít už zítra. Dnes ovšem obě strany sporu oznámily, že se chtějí dohodnout, požádaly proto o odklad soudního líčení. Soudce se k žádosti dosud nevyjádřil.

UBS je světově největším správcem majetku bohatých. I proto si sem tisíce Američanů ukrývaly před americkými úřady své peníze. To už banka UBS přiznala a dostala za to také pokutu 780 milionů dolarů. Nyní se ale snaží americké úřady z banky vymámit jména lidí, kteří kvůli nižším daním posílali peníze do Švýcarska.

Americké ministerstvo spravedlnosti odhaduje, že možnosti mít ve Švýcarsku tajné účty využilo až 52 tisíc Američanů. Před americkými daňovými úřady měli skrývat dohromady téměř 15 miliard USD (279,3 miliardy Kč).

Švýcarská banka ale nechce své klienty identifikovat. Podle všeho jí to ani nedovoluje švýcarské právo. To totiž zakazuje prozradit informace o klientech, pokud neexistuje podezření, že porušili švýcarské trestní právo. A právě v tom je háček. Daňový únik totiž není na rozdíl od daňového podvodu ve Švýcarsku trestný. Spojené státy se proto pokoušejí získat jména soudní cestou.

Teď to ale vypadá, že na přelíčení ani nedojde. Ve společném prohlášení určeném pro miamský federální soud obě strany vyjádřily naději, že se jim podaří dosáhnout dohody i bez soudu. Pokud by se nedohodly, mělo by soudní líčení začít 3. srpna. Soudce Alan S. Gold zatím na žádost neodpověděl, pravděpodobně však líčení odloží.