V Japonsku se rodí potravinářský gigant

Tokio - V Japonsku zřejmě vznikne potravinářský gigant. Pivovarnická skupina Suntory Holdings Ltd dnes oznámila, že zvažuje fúzi s větším rivalem Kirin Holdings Co. Pokud by se tito výrobci nápojů spojili, vznikl by jeden z největších producentů nápojů ve světovém měřítku. Akcie Kirinu po zveřejnění zprávy vyskočily o 8,4 procenta. Nahoru šly i akcie dalších pivovarů, protože zpráva vyvolala spekulace, že by případná fúze mohla odstartovat konsolidaci odvětví. Spojením by se z Kirinu a Suntory stal podnik odpovídající tržbami americkým koncernům Kraft Foods nebo Pepsico.

„Pokud se fúze uskuteční, získají tržní podíl, který jim dá hlavní roli v cenové politice a pomůže jejich produkci nealkoholických nápojů,“ reagovali analytici banky JP Morgan. „Má to značná pozitiva, pokud to budou moci udělat,“ shrnula banka.


Suntory dodala, že zvažuje různé varianty a že zatím o ničem nerozhodla. Mluvčí Kirinu se k možnosti spojení odmítl vyjádřit. Uvedl jen, že podniky budou dále spolupracovat v distribuci zboží a dalších aktivitách. List Nikkei napsal s odkazem na nejmenované zdroje, že Suntory a Kirin jednají o spojení v rámci holdingové společnosti.

Reportáž Jitky Zikové (zdroj: ČT24)