Případné vypuštění BIS na Sklo Bohemia vláda tají

Praha - Vláda se dnes zabývala zákulisím kolem prodeje zkrachovalého Skla Bohemia ze Světlé nad Sázavou. Poslanecká sněmovna na popud předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody žádá, aby okolnosti prodeje prověřila Bezpečnostní informační služba. Měla by mimo jiné zjistit, zda nový vlastník, úspěšný podnikatel Lubor Červa, není spojen s bývalými majiteli, kteří sklárnu přivedli ke krachu. Úřednický kabinet Jana Fischera nicméně o výsledku jednání na téma Sklo Bohemia neinformoval, premiér pouze uvedl, že vláda požadavek Poslanecké sněmovny projednala.

Vláda na svém dnešním jednání dle slov premiéra Jana Fischera situaci ohledně prodeje firmy Sklo Bohemia projednala, výsledek nicméně neuvedla. „My jsme tu informaci projednali, vláda ji vzala na vědomí a tím jsme vyhověli požadavku Poslanecké sněmovny, aby se tím vláda zabývala. Pokud jde o zadání Bezpečnostní informační službě, není to věc, o které bych informoval na tiskových konferencích a tu věc zvážím,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání kabinetu Jan Fischer. 

Návrh na prověrku případu Bezpečnostní informační službou vznesl poslanec a předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Miroslav Motejlek, vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu, nicméně zapojení BIS do okolností prodeje světelské sklárny nepovažuje za nutné. „Pokud by BIS měla prověřovat podezření každého poslance, musela by najmout několik tisíc lidí,“ tvrdí Motejlek. Dodává, že pokud se zákonodárci situaci ve sklářském koncernu Bohemia Crystalex Trading nevěnovali posledních devět let, kdy bylo zřejmé, že míří ke krachu, je již tak šetření BIS v této chvíli nepodstatné.

Miroslav Motejlek pro ČT24:

„V případě Cyrila Svobody bych tyto záležitosti nebral vůbec vážně. Pokud je mi známo, Cyril Svoboda nemá žádnou kompetenci v oblasti byznysu, snad se možná trošku vyzná v realitách a sporech s charitou, ale sklářskému průmyslu vůbec nerozumí.“


Sklárny získala za 160 milionů korun firma Vivaria. Majitel Vivarie Lubor Červa již dříve uvedl, že v závodě co nejdřív obnoví výrobu skla a zaměstná 180 lidí. Spojení s bývalými vlastníky Bohemia Crystalex Trading odmítá. „Tohle je konstrukce, kterou si někdo bezdůvodně vymyslel,“ prohlásil před časem Červa.


Podle Miroslava Motejlka se nicméně sklárny ze Světlé dostaly do dobrých rukou. „Červa vybudoval firmu na zelené louce, největšího obchodníka ochranných pomůcek a oděvů v celém regionu střední a východní Evropy, pak ji prodal za mnoho set milionů. Je úspěšný podnikatel, podnikatelská hvězda,“ hodnotí Červu Motejlek.

Motejlek: Červa má rozumné plány 

Jako rozumný názor hodnotí Motejlek rovněž plán Červy zaměstnat místo původních 1200 zaměstnanců 180 pracovníků. „Sortiment společnosti je nekonkurence schopné zboží, produkce je zastaralá, nemoderní,“ nebere si servítky o konkurenceschopnosti světelského výrobce sklářských produktů Motejlek.

Neúspěšní zájemci o sklárnu si navíc stěžují na průběh prodeje a závěrečné licitace. Podle insolvenční správkyně Heleny Horové ale prodej odpovídal daným pravidlům. „Všichni účastníci, zájemci o výběr toho finálního kupce majetkové podstaty nám museli předložit čestná prohlášení, která se plně slučují s insolvenčním zákonem, tzn. že nemají žádné napojení ani na věřitele, ani na dlužníka,“ řekla ČT24 Horová. Motejlek pak dodává, že případné nestandardní chování insolvenční správkyně by si „pohlídaly“ i banky, které do případu vstoupily jako významní věřitelé.