Turecko podepsalo s EU dohodu o výstavbě Nabucca

Ankara - Zástupci Turecka a čtyř členských zemí Evropské unie dnes podepsali mezivládní dohodu o plynovodu Nabucco, který má přivést plyn z oblasti Kaspického moře a Střední Asie do Evropy. Plynovod má snížit energetickou závislost Evropy na Rusku. Premiéři Turecka, Rakouska, Bulharska, Rumunska a Maďarska podpisem dohody umožnili, aby plynovod procházel přes jejich území. První zásilky plynu by měly plynovodem protéct v roce 2014, trasa by měla do Evropy přepravit ročně 31 miliard metrů krychlových.

Nabucco má přivést zemní plyn přes Turecko a jihovýchodní Evropu do Rakouska. Z tamní přijímací stanice Baumgarten bude plyn proudit do dalších zemí západní Evropy. Podle mezivládní dohody bude moci šest partnerských zemí projektu, mezi které patří i Německo, odebrat pro svoji potřebu až 50 procent plynu, který plynovodem poteče.

Vládní zmocněnec pro energetickou problematiku Václav Bartuška:

„Jsme velmi rádi, že něco, na čem se české předsednictví velmi silně angažovalo, konečně dospělo do fáze podpisu. Není to sice postavený plynovod, ale je to dobrý krok na správné cestě.“


Turkmenistán již v pátek uvedl, že je připraven podílet se na dodávkách pro plynovod. Expert na země střední Asie a Kavkaz Slavomír Horák nicméně příliš optimistický ohledně plynu z Turkmenistánu není. „Turkmenistán dnes veškerou produkci na export dodává do Ruska a od příštího roku do Číny, další volné kapacity mu tak nezbývají. K tomu, aby mohl plyn proudit z nalezišť ve východním Turkmenistánu minimálně ke Kaspickému moři, by bylo potřeba vybudovat za 4 miliardy dolarů další plynovod z východního Turkmenistánu na západ. Zatím tedy vůbec není jasné, zdali se k tomu může Turkmenistán připojit,“ uvedl pro ČT24 Horák.


Podobný postoj jako Turkmenistán dnes vyjádřily rovněž Ázerbájdžán, Irák, Egypt a Sýrie. Podle Turecka by mohl být plynovodem přepravován rovněž ruský a íránský plyn. Proti účasti Íránu se však staví Spojené státy.

Oslovené úřady plny optimismu 

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský od dnešní dohody očekává
"konkrétní posun v realizaci klíčového projektu, který má posílit
energetickou bezpečnost Evropské unie„. “Dohoda dává plynovodu stabilní
právní základ, který je důležitý pro všechny zúčastněné státy, ale i pro
firmy, které se mají podílet na jeho výstavbě," uvedl. Oldřich Petržilka z
České plynárenské unie vnímá podpis smlouvy o projektu Nabucco jako
„pozitivní výsledek lednové plynové krize“. 

Slovenské ministerstvo zahraničí uvítalo dnešní podpis smlouvy jako
pozitivní krok k rozrůznění zdrojů. "Nový plynovod, pokud bude úspěšně
realizován, vytvoří ve střednědobém časovém horizontu podmínky pro
diverzifikaci zdrojů a tras zemního plynu v regionu střední Evropy, včetně
Slovenska," uvedl mluvčí úřadu Peter Stano.

Dnešní dohoda však ještě zdaleka nedává jistotu, že bude Nabucco skutečně vybudován. „Bylo pouze deklarováno, že státy, přes které by mohl plynovod vést souhlasí s tím, aby vznikl. Teď bude na ostatních účastnících, tzn. především na společnostech, které se sdružily do projektu Nabucco, aby oni připravili celý projekt do konečné fáze,“ zdůraznil analytik Milan Kajtman.

Rusko proti Nabuccu, plánuje vlastní alternativy 

Projekt Nabucco podporuje především Evropská unie. Rusko, jehož území obejde, proti němu vystupuje. Moskva se totiž obává, že ztratí svou pozici klíčového dodavatele surovin pro Evropu. Rusko tak počítá s vlastními projekty, plynovod South Stream má přivést do jihovýchodní Evropy ruský plyn mimo území Ukrajiny, Nordstream má surovinu přepravovat z Ruska do Německa po dně Baltského moře.