EU prodlužuje podporu mlékařům, uvažuje i o sýrařích

Brusel - Ministři zemědělství zemí Evropské unie dnes schválili prodloužení stávající podpory producentům mléka. Novinářům to dnes řekl český ministr Jakub Šebesta. Evropská komise již od letošního března od zemědělců nakupuje máslo a sušené mléko, které se jim nepodařilo prodat. Platnost tohoto opatření by měla skončit 31. srpna, ale Evropská unie rozhodla o prodloužení do konce února příštího roku, s možností dalšího prodloužení o jeden rok. Unie navíc začíná uvažovat o rozšíření podpory pro producenty sýrů. Zatím na vývozní podporu dosáhnou jen výrobci nejdražších sýrů především z Francie a Nizozemska. Nově by tato podpora mohla být zvýšena a rozšířena i na levnější výrobky, přičemž by na unijní dotace dosáhli nejspíš i Češi.

„Rada ministrů to projednala a všichni vyjádřili souhlas s prodloužením až do konce února příštího roku,“ oznámil Šebesta prodloužení opatření, které má mlékařům pomoci bojovat s klesající cenou mléka. Jádro problému to ovšem neřeší.

„Určitým řešením by bylo snížení výroby. Odhaduji, že třeba snížení o pět procent výroby mléka v celé EU by mohlo oživit trh s mlékem,“ podotkl v rozhovoru pro ČT24 Tomáš Doucha z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky a informací.

A právě o snížení kvót na produkci mléka farmáři dlouhodobě usilují, věří, že by díky tomu začala jeho cena znovu růst. Na trhu by totiž bylo méně mléka, a tím by rostla i jeho cena. Tento požadavek ovšem unie zemědělcům téměř se stoprocentní jistotou nesplní. Summit EU se v červnu zavázal k tomu, že bude dodržovat ustanovení poslední „minireformy“ společné zemědělské politiky, takzvaného health-checku. Ten mimo jiné počítá s tím, že kvóty se budou každý rok zvyšovat a v roce 2015 budou úplně zrušeny.

Problémy dokazuje i zvýšené čerpání dotací 

Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby letos utrží zemědělci kvůli cenám mléka o 4,5 miliardy korun méně než loni. Nyní se cena mléka pohybuje v Česku kolem šesti korun za litr, před rokem to bylo více než devět korun. Problémy českých zemědělců jsou patrné i na statistikách využívání vývozních dotací. Zatímco v květnu jich farmáři využili jen zhruba za jeden milion korun, v červnu to bylo již za osm milionů korun.

To, že se „nůžky“ mezi výkupními a prodejními cenami rozevírají, připouští i Evropská komise a rovněž Šebesta. Podle něj navíc není vyloučeno, že Evropská unie by se mohla pokusit ovlivnit marže obchodníků. Na posledním summitu EU v červnu unijní lídři komisi nařídili, aby vypracovala analýzu, která by se mimo jiné týkala marží velkých nákupních řetězců. Na jejich regulaci tlačí zejména Polsko, které má podporu také dalších členských států. Není však známý mechanismus, jak by unie mohla proti maržím obchodních řetězců legálně zasáhnout, více by mohlo být patrné z připravované analýzy komise.