WTO: Krize ještě neřekla poslední slovo

Ženeva - Hospodářská krize bude svět ještě nějakou dobu trápit, myslí si to šéf Světové obchodní organizace Pascal Lamy a ochladil tak mírný optimismus, který se v posledních týdnech šíří světem. Lamy se dnes také opětovně vyslovil proti protekcionistickým krokům některých států, hlavně před dlouhodobým trváváním některých protikrizových opatření.

„Ačkoli finanční trhy vykazují známky stabilizace, krize ještě zdaleka není u konce. Zejména v mnoha rozvíjejících se zemích, které začínají teprve nyní pociťovat její plný tlak na obchod a ekonomický růst,“ upozornil šéf WTO.

WTO nyní analyzuje stimulační opatření rozvinutých zemí na podporu bank, pojišťoven, automobilek a dalších klíčových odvětví. Podle Lamyho však zatím nelze říct, zda tato opatření porušila mezinárodní právo omezováním konkurence. „Zatím nic nenaznačuje, že by vlády obecněji utlumovaly či odstraňovaly opatření omezující či narušující obchod, ke kterým přikročily na začátku krize,“ řekl Lamy.

Minulý měsíc Lamy předpověděl, že objem světového obchodu se propadne o desetinu. Představitelé skupin zemí G8 a G5, jež sdružují největší ekonomiky světa, minulý týden slíbili, že v příštím roce dokončí takzvané katarské kolo jednání o liberalizaci světového obchodu.