Vláda uzavřela zakázku na mýtné, Kapsch zaplatí 171 milionů

Praha - Vláda dnes oficiálně uzavřela první etapu výstavby mýtného systému na českých silnicích. Schválena tak byla také ta část protokolu, podle níž budou vady a nedodělky při budování mýtného v Česku stát rakouskou firmu Kapsch dohromady 171 milionů korun. Podle premiéra Jana Fischera s podmínkami souhlasil jak kabinet, tak samotný Kapsch.

Pokuta pro Kapsch se podle ministra dopravy Gustáva Slemečky skládá ze dvou částí. Jako smluvní penále firma zaplatí státu 121 milionů korun, zbylých 50 milionů získá stát formou slevy z konečné ceny díla. Penále vypočítali znalci, Kapschi se například včas nepodařilo upravit terén kolem mýtných bran, postavit ke všem branám žebříky, dodat některé dokumenty k systému nebo převést softwarové licence.

Kapsch je s pokutou srozuměn. „V případě celoplošného elektronického mýtného systému jde o tak rozsáhlé a robustní dílo, že některým důvodům k penalizaci se prostě nelze vyhnout. Z tohoto pohledu považujeme stanovenou výši penále za standardní a přijatelnou,“ uvedl šéf firmy Karel Feix.

Mýto je v Česku už 2,5 roku

Součástí první etapy bylo vybudování mýtného systému na dálnicích a rychlostních silnicích pro kamiony nad dvanáct tun. Kapsch systém spustil 1. ledna 2007. Jako hlavní problém se ukázaly zkrácené lhůty pro výstavbu mýtných bran. Podle smlouvy měl Kapsch mít na budování systému 12 měsíců, kvůli průtahům s uzavřením tendru a odvolání neúspěšných uchazečů se lhůta zkrátila na devět měsíců.

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka

„Je potřeba si uvědomit, že jsme teprve třetí zemí Evropské unie, která má elektronické mýtné na dálnicích a rychlostních silnicích. Dokonce jsme první postkomunistickou zemí, která to mýtné zavedla.“

Ve druhé etapě má Kapsch vybudovat mýtný systém na 200 kilometrech silnic první třídy. Podle původní smlouvy však jejich délka měla být 1100 kilometrů. Jako náhradu Kapsch pro stát postaví mýtný systém na všech budoucích dálnicích ve stejné délce, o kterou firma přišla na silnicích. Celková hodnota zakázky v obou etapách je 22 miliard včetně plateb za správu systému a služby.