V ČSA se schyluje k hromadnému propouštění

Praha - Mezi zaměstnanci Českých aerolinií se množí zprávy o tom, že firma plánuje propouštění. O práci by v důsledku rušení dálkových letů mohlo přijít až 400 lidí. Jednání mezi vedením firmy a odbory o tom, jak vlastně bude propouštění probíhat a v jakém horizontu se aerolinie nepotřebných zaměstnanců zbaví, začala právě dnes. Jejich výsledkem by měla být i konečná konkretizace počtu propuštěných nešťastníků.

Mezi zaměstnanci ČSA panuje nejistota. Firma ruší některé dálkové linky a ruku v ruce s tím ubývá i letadel. Místo stávajících padesáti, by jich aerolinie měly provozovat jen asi 45. To se samozřejmě neobejde bez propouštění nepotřebného personálu. Mezi zaměstnanci kolují zprávy, že by mělo o práci přijít 100 pilotů a 300 palubních průvodčích. Oficiální místa ale zatím přesná čísla nepotvrdila.

„Otázkou personálních úprav, které s danými opatřeními budou souviset, se budeme zabývat v nejbližších týdnech,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková. „Redukce flotily a počtu zaměstnanců bude ještě otázkou jednání. Jednání začala právě dnes, takže ani my nemáme podrobnější údaje,“ řekl ČT24 prezident odborového sdružení pilotů Filip Gaspar.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

ČSA se letos v prvním čtvrtletí propadly do ztráty před zdaněním ve výši 1,32 miliardy korun, což byl téměř o půl miliardy horší výsledek než loni. Důvodem prý je „bezprecedentní“ pokles počtu cestujících, který činil 12 procent. Pokud se chtějí ČSA ze ztráty dostat, musí snižovat náklady. Zhruba 20 procent z nich však tvoří právě platy zaměstnanců.

O hromadném propouštění se ve společnosti hovořilo už v dubnu. Na možný příliv nezaměstnaných ČSA upozorňovala už i pracovní úřad. Zaměstnanci ale nakonec ze svých požadavků slevili a smířili se s nižší výplatou.