Deficit amerického rozpočtu poprvé v historii přerostl přes bilion

Washington - Deficit federálního rozpočtu Spojených států za prvních devět měsíců fiskálního roku činil 1,086 bilionu dolarů (20,24 bilionu korun), a poprvé v historii tak překonal hranici jednoho bilionu dolarů. Loni rozpočtový schodek činil jen 285,85 miliardy USD. Za bezprecedentním nárůstem rozpočtového deficitu nejsilnější ekonomiky světa stojí především hospodářská recese, kterou Spojené státy trpí.

V rostoucím schodku se odrážejí vysoké vládní výdaje na záchranu bank a dalších problémových společností včetně automobilového sektoru. Jen stimulační program, který USA spustily v únoru, zvýšil výdaje rozpočtu o 787 miliard dolarů. Kvůli hospodářské recesi také vzrostly výplaty podpor v nezaměstnanosti a další sociální výdaje.

Nepřehlédnutelnou položku rozpočtu ale tvoří také obrovské výdaje USA na armádu. Kampaně v Iráku a Afghánistánu a podpora pákistánské vlády v boji proti Talibanu zatěžují státní kasu dokonce víc, než ekonomická krize.

Bilionový deficit USA (zdroj: ČT24)

Sung Won Sohn, ekonom, Kalifornská státní univerzita:

„Jsou to nepředstavitelná čísla. Naši zahraniční investoři z Číny a dalších zemí se začínají bát nejen o hodnotu dolaru, ale i o to, jak bezpečné budou jejich investice z dlouhodobého hlediska.“

V samotném červnu deficit vzrostl na 94,32 miliardy USD z loňských 33,55 miliardy dolarů. Výsledky však byly příznivější než odhady analytiků, kteří očekávali červnový schodek ve výši 97 miliard USD. Výdaje rozpočtu v červnu vyskočily o 37 procent na 309,7 miliardy dolarů, příjmy naopak o 17 procent klesly a dosáhly pouhých 215,4 miliardy.

Analytici se obávají, aby se vláda nepokusila začít snižovat schodek snížením vládních výdajů nebo zvýšením daní uprostřed recese. Prezident Barack Obama a další představitelé jeho vlády, včetně ministra financí Timothy Geithnera, přislíbili snížit deficit až se zemi podaří překonat finanční krizi a vymanit ze současné recese.

Za celý letošní rok by měly Spojené státy podle odhadů Kongresu hospodařit s deficitem 1,825 bilionu dolarů, což by představovalo 13 procent hrubého domácího produktu. Příští rok by měl schodek klesnout na 1,43 bilionu dolarů tedy 10 procent HDP.