Světelská sklárna rozjede výrobu nejpozději v září

Světlá nad Sázavou - Společnost Vivaria, která koupila zkrachovalou sklárnu Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou, chce v závodě obnovit výrobu skla nejpozději do letošního října. Za továrnu, kterou získala ve výběrovém řízení, již zaplatila 160 milionů korun a nyní začíná přebírat skladové zásoby. Vivaria již poslala do sklárny první pracovníky, v průběhu srpna by se jejich počet měl vyšplhat na dvě desítky. Celkem by mělo být obnoveno kolem 180 pracovních míst.

„V továrně už máme první zaměstnance, které potřebujeme na klíčových pozicích,“ uvedl majitel Vikarie Lubor Červa. Prvních 20 až 25 sklářů by mohlo v srpnu začít pracovat na dokončování polotovarů, jde hlavně o leštění a broušení.

Červa by chtěl také rychle rozjet jednu sklářskou pec, protože se podle něj už ozývají první zákazníci, kteří by chtěli nové zboží. „Jestli bude jen malá šance první vanu z těch čtyř rozjet, řekněme do měsíce a půl, tak to určitě uděláme. Pokud nám do toho nevleze nějaký faktor, o kterém ještě nevíme,“ konstatoval.

Ve sklárnách loni pracovalo přes 1200 lidí, po jejich uzavření nezaměstnanost v regionu stoupla více než trojnásobně na 18,6 procenta v letošním červnu.