Čína vyšetřuje šéfy oceláren kvůli špionáži pro Rio Tinto

Peking - Čínské úřady začaly v případu údajné špionáže pro nadnárodní těžební koncern Rio Tinto vyšetřovat ředitele pěti domácích oceláren. Informovala o tom dnes čínská státní média. Čína drží v jedné z největších těžařských společností na světě podíl, který chtěla zvýšit. Management Ria to ale odmítl. Čína pak přišla s tím, že zaměstnanci Ria se v Číně dopouštějí úplatkářství. Začátkem června pak čínské úřady zadržely čtyři australské manažery společnosti.

Čtyři šéfy šanghajské pobočky Rio Tinto obviňuje Čína z krádeže státního tajemství. Byli zadrženi uprostřed cenových vyjednávání. Čínská státní média tvrdí, že se snažili uplácet zaměstnance tamních oceláren, aby se dostali k důvěrným informacím o vyjednávací pozici Číny.

Údajně se prý snažili ovlivnit vyjednávání o cenách železné rudy na příští rok. Jednání se totiž letos značně protáhla, protože Čína se snaží u dodavatelů vyjednat výrazné snížení cen.
 

Čína vyšetřuje šéfy oceláren kvůli špionáži pro Rio Tinto (zdroj: ČT24)

„Příslušné čínské úřády shromáždily dostatek usvědčujících důkazů, a ty prokazují, že dotyční ohrozili hospodářské zájmy Číny i její bezpečnost, ukradli vlastně státní tajemství,“ řekl k případu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čhin Kang. Pokud se obvinění ukáží jako pravdivá, hrozí třem Číňanům a jednomu Australanovi až čtyřleté vězení.

Kauza má možná jiné pozadí

Krádež státního tajemství a ohrožení bezpečnosti Číny, ale nemusí být jediným důvodem, proč Čína vyšetřování kolem Ria Tinta rozjela. Podle některých odborníků by mohlo být důvodem také to, že zadlužené Rio Tinto odmítlo prodat své akcie Chinalcu, čínským aparátem ovládanému zpracovateli hliníku, a raději dalo přednost konkurenčímu BHP Billinton.

„Poslední zprávy naznačují, že vyšetřování korupce bylo zahájeno předtím, než Rio Tinto odmítlo Chinalco. Takže ty dvě věcí spolu nezbytně nesouvisí,“ podotkl David Zweig z Institutu mezinárodních vztahů Univerzity Hongkong.

Tvrdý boj o cenu železa

Železná ruda je základní surovinou k výrobě oceli. Její ceny zpravidla platí od léta do léta a podmínky na další rok se vyjednávají na jaře. Jednání se někdy protahují, ale i tak bývají uzavřena do konce června. To v letošním roce ale v případě Číny neplatí, což jen zvyšuje nervozitu na obou stranách.

Ceny železné rudy se začaly prudce zvyšovat kolem roku 2004 a do roku 2008 vytrvale rostly. Po cenovém kolapsu, který zasáhl i další komodity, se cena výrazně snížila. Ocelárny proto chtějí po dodavatelích slevy, které se teď většinou pohybují od 30 do 40 procent proti předchozímu roku.

Čínský ministr zahraničí
Zdroj: ČT24