Evropský průmysl se odrazil ode dna, po sedmi měsících rostl

Brusel - Opatrně optimistická očekávání o vývoji evropského hospodářství dnes poprvé podpořily také konkrétní statistiky. Po sedmiměsíčním propadu se nyní zdá, že se průmysl v Evropské unii odrazil ode dna. V květnu průmyslová výroba v porovnání s předchozím měsícem mírně vzrostla. Produkce v celé EU se meziměsíčně zvýšila o 0,1 procenta, v eurozóně pak dokonce o 0,5 procenta. Uvedl to dnes Eurostat.

V meziročním srovnání se sice průmysl nadále propadá - v květnu pokles činil 17 procent v eurozóně a 15,9 procenta v EU - ale i tyto statistiky jsou mírnější než v předchozích měsících. Výroba se tehdy propadala i o více než pětinu.

I když se výsledky evropského průmyslu mírně lepší, důvod k přehnanému optimismu to zatím podle odborníků není. „Pokud by se ta pozitivní čísla opakovala 3 až 4 měsíce, tak bychom mohli mít důvod k určitému optimismu,“ řekl k tomu ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Boris Dlouhý. Ve všech úvahách je podle něj třeba zohlednit, že meziměsíční růst průmyslu je jen velmi mírný, navíc výsledky některých zemí zatím chybí. Jak budou přicházet, může to se statistikou ještě zamíchat.

Evropský průmysl se vzmátořil (zdroj: ČT24)

Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy mírní v České televizi optimismus:

„Propad je stále velmi výrazný, plusová čísla jsou v porovnání s propadem minimální, navíc se týkají jen některých trhů, příliš dobrá zpráva to není, čeká nás spíše stagnace než nějaké rychlé oživení.“

Česka se obrat k lepšímu netýká

Průmyslová produkce vzrostla v meziměsíčním srovnání v celkem osmi členských státech, klesla v 11 a v jednom stagnovala. Ve zbytku nejsou data zatím známá. Ke státům s největším propadem se stále řadí i Česko. Dosavadní data zde zatím neukázala žádnou známku oživení. V květnu se průmysl ve srovnání s dubnem propadl o 2,1 procenta, meziročně o 22 procent.

Pro Čechy ovšem může být pozitivní zprávou, že se v sousedním Německu, na němž je česká ekonomika do značné míry závislá, průmysl oživuje druhým nejrychlejším tempem v unii. Zatímco v dubnu se ještě tamní průmysl ve srovnání s předchozím měsícem propadl o 2,6 procenta, v květnu již vzrostl o 3,7 procenta. Na celkovém zlepšení se podepsal také dobrý výsledek Francie, kde průmysl rostl 2,6procentním tempem.