Úroda obilí bude letos menší, cena vyšší

Praha - Zemědělci letos z polí sklidí bezmála o dvanáct procent méně obilí než v loňském roce. Předpovídá to Český statistický úřad. Podle zemědělců se ale nic dramatického neděje, protože rok 2008 patřil k nejúrodnějším v historii České republiky. Kvůli proměnlivému počasí se očekává méně kvalitní úroda. Díky nižší sklizni by naopak měla vzrůst cena obilí. Po loňském výrazném poklesu, který byl způsoben rekordní sklizní, se tak vrátí zpět na obvyklou úroveň.

Český statistický úřad očekává, že se letos podaří sklidit 6,62 milionu tun obilí, což je ve srovnání s loňskem o 11,7 procenta méně. Řepky se podle ČSÚ sklidí necelý milion tun, meziročně to představuje pětiprocentní pokles. S podobnými čísly počítá ve svých dnes zveřejněných odhadech také Agrární komora.

Za nižší úrodou stojí podle statistiků hlavně letošní špatné počasí. Hektarové výnosy se kvůli horkům střídaným lijáky a povodněmi sníží na průměrných 0,58 tuny. Snížila se ale také rozloha ploch, na kterých zemědělci obilí pěstují, a to o více než sedm tisíc hektarů.

Jindřich Šnejdrla, viceprezident Agrární komory:

"Já jsem hluboce přesvědčen o tom, že letošní rok bude průměrný, že se vrátí do normálu na rozdíl od toho loňského roku, který byl abnormálně úspěšný."

Horší úroda by ale zemědělcům mohla paradoxně pomoci. „Pokles produkce by měl logicky vést aspoň k mírnému oživení cen. Ovšem bude záležet na tom, jaká produkce bude v celé Evropě, protože jsme na jednotném trhu,“ řekl ČT24 Tomáš Doucha z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. Hodně záležet bude na vývoji ceny v Německu, Rakousku nebo Polsku.

Zemědělci loni sklidili dohromady 8,37 milionu tun obilovin včetně kukuřice na zrno. Bylo to o 17 procent více než v roce 2007. Úroda obilovin řadí loňskou sklizeň na druhé místo za rekordní rok 2004.

  • Jindřich Šnejdrla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/987/98613.jpg
  • Sklizeň obilí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/987/98615.jpg