Nechcete ležet na pláži? Vyberte si aktivní dovolenou

Praha - Podle statistik jsme jeden z nejvíce zcestovalých národů. Našinec totiž opravdu neposedí. Samozřejmě nejvíce se cestuje k moři, tedy za slunce a odpočinkem. A právě slůvko odpočinek je kouzelné tím, že si pod ním každý představí úplně něco jiného. Kromě opalování na sluncem zalité pláži se trendem posledních let stává aktivní dovolená. Co všechno se pod tímto slůvkem skrývá? Jak si správně vybrat nejvhodnější variantu tohoto způsobu trávení volného času a na kolik to vlastně vyjde?

Aktivně nutně neznamená trhat rekordy. „Aktivní znamená, že chceme něco prožít, něco poznat,“ říká Petr Novotný, zástupce cestovní kanceláře Adventura. „Nezáleží příliš na tom, zda dovolenou budete trávit na lodi, na kole nebo chůzí po horách, všechny tyto aktivity jsou vhodné právě pro rodinu. Ve chvíli kdy jsou děti schopné si to s rodiči užít, je společně strávená aktivní dovolená úžasným tmelícím prvkem,“ dodává Novotný.

Aktivně, tedy na kole?

Současným trendem v dovolených je především cykloturistika. Někoho na ni láká pohyb, jiného snad i adrenalin. Dovolené tohoto typu nabízené cestovkami totiž umí přizpůsobit pobyt, nebo spíš „pojezd“ nejen schopnostem, ale i naturelu cyklisty. Zatímco jeden bude dobývat vrcholové prémie, jiný účastník se do kopců nechá vyvést a na kolo sedne až v rovinkách. Tak můžete vedle sebe v autobuse potkat jak mladé „drtiče“ kilometrů a rychlostí, tak rodinky s dětmi i prarodiči, kteří určitě závodit na silnicích nebudou.

Je vám horko? Ponořit!

Pokud máte pocit, že by vám jízda na kole mohla nebezpečně otlačit pozadí, zkuste se do dovolené ponořit. A to doslova. Velký boom zažívá v posledních letech rekreační potápění. Namítnete, co bych asi v Čechách pod vodou viděl? Něco na této otázce opravdu je, proto se jezdí potápět do zahraničí. A nemusíte zrovna na Bali. Spousta základen s česky hovořícími potápěči, se vyskytuje nejen na chorvatském pobřeží, ale už i v Egyptě. Ty využilo v loňském roce téměř padesát tisíc Čechů od dětí po seniory. A cena? Jako vždy záleží na délce a místě zájezdu. Týdenní po Evropě vychází přibližně od 7 do 11 tisíc korun.

Potápění není ale záležitostí jen bezdětných lidí, naopak i s dětmi je možné si tento způsob trávení volného času skvěle užít. „Naše zkušenost je taková, že malé děti v sobě nemývají obavy, ani ambice, ani se nepředváděj, bývají tedy lepšími potápěči,“ říká Radek Lácha, instruktor potápění z Českobudějovického centra potápění. Platí zde ale jedno omezení, podle zákona se s přístroji mohou potápět děti až do dvanácti let.

Aby však nepřišli ti menší zkrátka, nabízí jim v centrech potápění tzv. šnorchlování, tedy plavání s ploutvemi a brýlemi, ale jen na hladině se šnorchlem. Ono to ale bývá tak, že u šnorchlování většina potápěčů začne a k potápění postupně doroste. Kde podobný kurz najdete? Ideální je využít webové stránky, lepší bývá doporučení na konkrétní firmu. Ta vám pak většinou je schopna zajistit výuku přímo u moře. Nemusíte tedy trávit čas koupáním v chlorované vodě v bazénu, ale rovnou si loknout té pravé slané na pláži.

Pozor při výběru kurzu

Při nákupu takové dovolené si nechte pečlivě vysvětlit všechny podrobnosti a předem si zjistěte, co všechno kurz zahrnuje. „Nejdůležitější je ale vědět, zda licence, kterou vám firma vystaví, je mezinárodní. A jenom takovou požadujte a zaplaťte,“ upozorňuje instruktor potápění.

Při výběru kurzu zvažte také své zdravotní možnosti. Pokud máte třeba astma nebo problémy se srdcem, v žádném případě neriskujte. Pro vás to může být banalita, ale při potápěný z toho může být pěkný průšvih. Tomu má zabránit jednoduchý dotazník, který by vám měla cestovka nebo firma provozující potápění dát k vyplnění. Podle něj zjistíte, zda-li je tato činnost vhodná i pro vás. Pokud dotazník vůbec nedostanete, je to varování, že si tady starosti o zákazníka nedělají.