150 lidí protestovalo proti stylu propouštění v Intosu

Žebrák (Berounsko) - Téměř 150 lidí dnes podle odborářů protestovalo v Žebráku proti způsobu, jakým zdejší společnost Intos přistoupila k hromadnému propouštění zaměstnanců. Žádají jiný způsob odstupného, možnost rekvalifikací a aktivní starost firmy o to, aby měli propuštění zaměstnanci snazší vstup na trh práce. Jak oznámil ředitel podniku Tomáš Babka, propuštěno bude 157 zaměstnanců, 13 lidí z obchodního a servisního oddělení ve firmě zůstane. Odchod tradičního výrobce obráběcích strojů tak utvrzuje vzrůstající trend, kdy nejen z důvodu krize opouštějí Českou republiku pobočky transnacionálních korporací.

„Nesouhlasíme se způsobem ukončení výroby v Intos a jejím převedení mimo území České republiky. Tyto kroky jasně dokazují, že se nejedná o problém výroby nebo odbytu výrobků, ale o zneužití hospodářské krize. Ukončení výroby bude mít tvrdý, dlouhodobý dopad na zaměstnance firmy a jejich rodiny,“ píše se v prohlášení, kteří demonstrující podpořili.

Ředitel Intosu Tomáš Babka pro Českou televizi uvedl, že zbylá část nezrušené výroby se z Žebráku přesune do Rakouska a do Německa. „Je to jejich vlastnické právo, ale v tom případě mají určitě i dost zdrojů, aby zaměstnancům této firmy dali i víc peněz,“ dodal šéf Odborového svazu Kovo Josef Středula.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Odboráři se obrací na rakouskou velvyslankyni 

Podle odborářů mají lidé dostat jen to, co jim náleží ze zákona, tedy tříměsíční odstupné. Společnost se přitom stěhuje do Rakouska, kde při těchto příležitostech musí být zpracován sociální plán. Odborový svaz KOVO už požádal rakouskou velvyslankyni o intervenci ve prospěch českých zaměstnanců.

Odboráři požadují jiný způsob odstupného a možnost získání rekvalifikace. „Naším cílem není konat protestní akce, ale dohodnout se na slušných podmínkách ukončení pracovního poměru,“ dodal Středula. V případě neúspěchu jednání jsou ale podle něj odboráři připraveni jet protestovat až do Rakouska.

Josef Středula:

„Budeme také žádat zohlednění nejhorších sociálních případů, které ve firmě nastanou, včetně lidí, kteří například mají nějakou sníženou pracovní schopnost, nebo dokonce nemoc z povolání. Myslíme si, že je to vůči těmto zaměstnancům férové.“


Podle Středuly v posledním roce a půl západní státy, zejména Rakousko a Německo, kvůli hospodářské krizi chrání své pracovní trhy a přesouvají do nich výrobu, přestože je tam cena práce vyšší. Příkladem je kromě Intosu třeba společnost Siemens Kolejová vozidla, která přesouvá výrobu do Rakouska a Německa nebo Kopp Elektrotechnika Kaplice, který se stěhuje do Německa a Tuniska.

Firmy, které nedostanou vládní investiční pobídku, se chovají tržně. Když se daří, otevírají pobočky v jiných zemích, pokud ne, výrobu stahují. „Dceřinné společnosti mohou být zakládány s vyhlídkou nějakých významných investic, na které bohužel nejsou prostředky, a tudíž dochází k zavírání lokálních poboček,“ tvrdí pro ČT24 Jakub Křížek, hlavní analytik společnosti Venture investors corporate finance. Dodává, že dceřinné společnosti často hospodaří se ztrátou, kterou mateřská společnost už není schopna financovat. 

Historie výroby strojů v Žebráku sahá do 19. století 

Výroba obráběcích strojů v Žebráku se datuje od roku 1880. V průběhu trvání změnila firma několikrát majitele. Po znárodnění byl TOS Žebrák několikrát samostatný nebo opakovaně začleněn k podniku TOS Čelákovice. V roce 1993 byl státní podnik TOS Žebrák zprivatizován a stal se soukromou společností Intos. V roce 2004 firmu odkoupil nadnárodní rakouský koncern EMCO.