Telekomunikací se krize tolik nedotýká

Praha - Telekomunikační sektor v zemích střední a východní Evropy se jeví jako bezpečný přístav. Přesto ani on není vůči recesi zcela imunní. Operátoři zemí střední a východní Evropy si mnou ruce. I přes to, že finanční krize dopadla i na telekomunikace, jejich zisky jsou stále uspokojivé. Jejich akcie nicméně na své hodnotě ztrácejí.

„Celkově se z našeho pohledu zdá být telekomunikační sektor ve srovnání s ostatními sektory odolnější, což je způsobeno defenzivní povahou výnosů, nízkou zadlužeností společností a samozřejmě nezbytností využívání telekomunikačních služeb v soukromém i podnikovém sektoru,“ tvrdí Vera Sutedja, finanční ředitelka sektoru telekomunikací Erste Group.

Akcie telekomunikačních firem ztrácejí 

Telekomunikací se krize tolik nedotýká (zdroj: ČT24)

Přestože firmy vydělávají, jejich akcie ztrácejí. Hlavní index tohoto odvětví, Dow Jones Eurostoxx Telekom, od konce roku 2007 klesl o zhruba 30 procent. Například index finančního sektoru ale ztratil zhruba dvojnásobek. Telekomunikačním společnostem se ovšem nedaří všude v Evropě stejně. Výhodu mají operátoři ze střední a východní Evropy.

Výhled analytiků na telekomunikační sektor není pro zbytek roku 2009 tak optimistický. Čeká se především pokles výnosů. Trh už je přesycen, a tak musejí operátoři s cenou dolů. „Kromě klesajících cen sníží příjmy operátorů i rozumnější chování uživatelů, kteří mají více SIM karet a aby ušetřili, některých se zbaví. Kromě toho se sníží ceny roamingu. V neposlední řadě půjdou ceny dolů v rámci pokračujícího konkurenčního boje mezi operátory,“ domnívá se Vera Sutedja.

Ačkoli telekomunikační společnosti dobře vzdorují krizi, další růst bude i pro ně velkou výzvou. Hlavní prioritou bude pro všechny uspět v konkurenci okolo přesunu zákazníků k pevnému internetovému připojení a odlivu volajících z pevných linek k mobilním operátorům.

Vydáno pod